Mika Waltari: Čtyři západy slunce

26. listopad 2010

Mika Waltari (1908–1979) je autorem novel, dramat, filmových scénářů, detektivních příběhů, pohádek, fejetonů a zejména románů z finské současnosti i historie.

V duchu rodinné tradice studoval teologii a posléze mj. historii náboženství. Víra v Boha a zájem o různá náboženství ho provázela celý život a hrála roli ve všech jeho historických románech. Česky vyšla díla Pád Cařihradu, Jeho království, Město radosti a Smutku, Tanec na hrobech atd.

V roce 1939 je Finsko napadeno Sovětským svazem. Nejprve se brání samo, pak se spojí s nacistickým Německem, a třebaže v roce 1944 uzavírá se Sovětským svazem separátní mír, končí v táboře poražených. Z dřívějšího nepřítele se stává spojenec, vlády ve Finsku se prakticky ujímá sovětská kontrolní komise, a i když se pozdější komunistický puč nepodaří, život v zemi se mění.

V této situaci finský spisovatel Mika Waltari (do té doby autor vynikajících psychologických novel) přestává věřit, že malé národy mohou zůstat neutrální. Po reakcích na sovětské aktivity v Pobaltí a ve Finsku formou dvou dlouhých reportáží (jimiž si definitivně vysloužil klatbu levicově orientované kritiky) se uchyluje k tajemným exotickým dálkám a dávným příběhům, které ho lákaly už v mládí. V roce 1945 píše své nejslavnější dílo, román Egypťan Sinuhet (česky 1965).

Jakousi paralelou k proslulému románu je kniha Čtyři západy slunce. V ní autor sám sebe přirovnává k výrobci hřebíků, který po letech úspěšného působení zanechává řemesla, vezme psa, sbalí psací stroj a vydává se na nejistou cestu za svým nepokojným srdcem, na pouť proti šedi a jednotvárnosti.

V příběhu přeneseném až do polohy filosofického podobenství se pak všednodenní, každodenní skutečnost prolíná s obrazotvorností niterného dobrodružství, blouznivých snových výprav do světa fantazie i pokorných návratů k rozumu. Celá kniha, tvořící jeden básnický obraz, je věnovaná dospělým dětem a šťastným dorostlým, kteří nikdy nedospějí.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.