Kvůli okolní zástavbě vodárenská věž na Letné oslepla. Periskop jí vrátil oko

11. duben 2019

Ve třetím patře přibližně dvacet osm metrů vysoké vodárenské věže na Letné v Praze vzniká originální knihovna. O patro výš se zase nachází galerie, ze které se můžete podívat na ochoz nesený krakorci nebo do pozorovací kabiny periskopu. Z ní uvidíte Pražský hrad, rozhlednu na Petříně, Žižkovskou věž a další pražské dominanty. Rekonstrukce věže je dílem architekta roku 2018 Petra Hájka a teď získala i ocenění Interiér roku.

Replika Harlemu ve Švédsku i arabské řeznictví v areálu britské armády. Rakouský fotograf vystavuje soubor Potěmkinovy vesnice

Gregor Sailer - Potěmkinovy vesnice

Legendu o Potěmkinově vesnici vybudované v druhé polovině 18. století na Krymu kvůli návštěvě ruské císařovny Kateřiny Veliké asi netřeba příliš připomínat. Jakou podobu má ale tento fenomén v současnosti? A kde a proč takové vesnice vůbec budují? Tuto otázku si položil rakouský fotograf Gregor Sailer a výsledkem je jeho nejnovější projekt nazvaný jednoduše Potěmkinovy vesnice.

Komplex bývalé vodárny na Letné vznikl v druhé polovině 19. století. Pouze vodárenská věž se ovšem dochovala ve své původní podobě, přestože svou funkci přestala plnit už před první světovou válkou. V posledních desetiletích sloužila domu dětí a mládeže. Tuto funkci si ponechala i po dokončení rekonstrukce v minulém roce. V prvních dvou patrech se proto nacházejí klubovny dětských oddílů. Veřejnosti je ale zpřístupněná například originální knihovna ve třetím patře. „Když ještě vodárenská věž sloužila své funkci, v tomto prostoru bydlel topič. V současné době jsme tady zřídili knihovnu, kterou bude moci využívat široká veřejnost. Lidé sem budou moci přinést knížku, kterou už třeba přečetli a nechtějí ji už nadále vlastnit, a vyměnit ji za vhodný ekvivalent a ten si pak odnést,“ vysvětluje vedoucí vodárenské věže Matyáš Peterka. Do knihovny se návštěvníci během prohlídky podívají. Vyměňovat své knížky za jiné tu ale zatím nemohou. Nejprve se totiž musí dokončit katalogizace knih ze soukromých sbírek a z depozitáře městské knihovny, které budou lidem k dispozici, dokud je neobmění za ty své.

Knihovna ve vodárenské věži

Stoupáme ještě o patro výš, do největšího prostoru této vodárenské věže. Sem se lidé mohou stejně jako na ochoz také podívat. „Stojíme v galerii, kde se v 19. století nacházela nádrž na vodu, která zásobovala nejbližší okolí. Aby si návštěvníci mohli představit její velikost, umístili jsme ke stropu kruhové obruče, které svým průměrem a velikostí připodobňují její celkový objem,“ popisuje můj průvodce.

Čtěte takéZvenčí nenápadný kostel na Zbraslavi překvapí výzdobou i uložením ostatků Přemyslovců

Uprostřed místnosti se nachází pozorovací kabina periskopu, který je umístěný v bývalém komínu parního stroje pro čerpání vody. „Vodárenská věž kdysi sloužila i jako observatoř. Praha ale rostla, jak do šířky, tak hlavně do výšky, a tak tuto funkci ztratila. Pana architekta Petra Hájka napadlo vrátit vodárenské věži oko, a proto umístil na její vršek periskop. Nyní proto můžeme přes objektiv v tubusu uprostřed galerie vidět místa po celé Praze. Petřín, Žižkovskou věž, Národní muzeum nebo Pražský hrad,“ vysvětluje vedoucí vodárenské věže a já o chvíli později opravdu pozoruji jednu z pražských dominant. „Lidé si z předdefinovaných pozic vyberou tu, která je v Praze zajímá. Na jednoduchém panelu na ni kliknou, periskop na daný objekt najede a zaměří se,“ popisuje Matyáš Peterka.

Galerie ve vodárenské věži

Vodárenskou věž na Letné si můžete prohlédnout během komentovaných prohlídek nebo v rámci výstavy modelů rozhleden a věží ze sbírky Tomáše Hobzíka a Klubu přátel rozhleden, která je v knihovně a galerii k vidění do 21. dubna 2019. Po dobu trvání výstavy je periskop nastavený na fixní pozici Žižkovské věže. Brzy po skončení výstavy by měla začít fungovat knihovna.

PRAKTICKÉ INFORMACE
Otevírací doba: Komentované prohlídky se konají ve středu v 15.00 a 16.00 hodin, v pátek pak v 10.00 a 11.00 hodin. Do 21. dubna 2019 je také možné prohlédnout si věž v rámci výstavy modelů rozhleden a věží ze sbírky Tomáše Hobzíka a Klubu přátel rozhleden ve středu a ve čtvrtek od 14.00 do 18.00 hodin, od pátka do neděle od 10.00 do 18.00 hodin.
Vstupné: Vstupné na komentovanou prohlídku činí pro dospělé 20 Kč, pro všechny ostatní 10 Kč.
Cesta: Tramvají číslo 1, 12, 17, 25 nebo 26 do zastávky Korunovační, následně kousek pěšky.
Další informace: Vždy je dobré rezervovat si komentovanou prohlídku u Štěpána Čapli (tel.: +420 720 313 567, email: caplas@ddmpraha7.cz).

autor: Kristýna Dolejšová
Spustit audio