Koncert bez hranic: Pop, jazz i klasika v nových barvách a kontextech

21. březen 2021

Hra s barvou zvuku v ne vždy tradičním nástrojovém obsazení a hledání nových cest v práci se známým hudebním materiálem – tak by se dal charakterizovat dnešní program. Vybrali jsme pro vás části tří koncertních vystoupení, v nichž zazní originální kompozice i osobité úpravy skladeb z oblasti klasiky, jazzu a popu.

Kvarteto 4 Wheel Drive tvoří čtyři renomovaní evropští jazzmani: trombonista Nils Landgren a basista Lars Danielsson pocházejí ze Švédska, zatímco pianista Michael Wollny a bubeník Wolfgang Haffner jsou Němci. Poslechneme si koncertní záznam z divadla ve švédském Ystadu z loňského srpna, jímž 4 Wheel Drive promovali své stejnojmenné debutové album.

Pozorné posluchačské ucho mezi skladbami určitě pozná beatlesovskou klasiku Lady Madonna aranžovanou v sedmiosminovém rytmu nebo chytlavý motiv skladby That's All od Genesis, který Michael Wollny rozvinul do impresionistické klavírní improvizace. Trombonista Nils Landgren se specifickým způsobem zhostil i vokálního partu v sólovém hitu Phila Collinse Another Day in Paradise nebo ve skladbě Shadows in the Rain od Stinga. Lars Danielsson, Wolfgang Haffner a Michael Wollny pak přispěli do playlistu svými autorskými kompozicemi.

Druhý koncertní příspěvek byl natočen v červnu loňského roku v berlínském Funkhausu. Uslyšíme v něm neobvyklou a kontrastní kombinaci violoncella a vibrafonu, navzájem různé hráčské přístupy a repertoár z jazzu i klasiky – to vše zároveň v dokonalé symbióze. Klasicky školená violoncellistka Anna Carewe a jazzový vibrafonista Oli Bott se nebáli do jednoho hudebního proudu propojit Libertango Astora Piazzolly s katalánskou lidovou písní nebo Duet e moll BWV 802 Johanna Sebastiana Bacha s moderním blues Nothing Personal Dona Grolnicka. Anna Carewe a Oli Bott vždy hledají to, co mají skladby z různých hudebních epoch společného a čím je může zvukově barevná kombinace violoncella a vibrafonu obohatit.

Koncert bez hranic bude patřit také vystoupení kolínského Westdeutscher Radio Orchestra, které bylo příznačně nazváno Sounds of colours, tedy zvuky barev. Opět se zde prolíná zvuk klasického orchestru s jazzovými kompozičními postupy. Nejprve se ještě na chvíli vrátíme k hudbě Astora Piazzolly – tentokrát uslyšíme skladbu Oblivion, a to v úpravě pro hoboj a orchestr. Závěr večera pak bude patřit skladbě Latin American Chronicles Daniela Freiberga. Skladatel tuto třívětou kompozici pro klarinet a orchestr s výraznými vlivy latin-jazzu a nativní peruánské hudby charakterizoval jako velmi osobní fotoalbum reflektující jeho život v Jižní Americe a USA a jako oslavu vzájemného mísení různých kultur. Klarinetista WDR Orchestra Andy Miles ji pak spolu s orchestrem na koncertě provedl ve světové premiéře.

autor: Anna Marie Hradecká
Spustit audio