Jiří Tichota 80. O spirituálech, tabulaturách a koncertech s jubilujícím hudebníkem a muzikologem

20. duben 2017

Jiřímu Tichotovi, kolem něhož se odehrával vývoj dnes sedmapadesátiletého souboru Spirituál kvintet, bylo 18. dubna 80 let. Proto jsme zajeli na Točnou na Praze 4 a přeptali se, co je nového. Poslechněte si Čajovnu Aleše Opekara!

Cesta tam připomíná výlet na trampskou osadu zalitou sluncem uprostřed lesů a strání. Branku na pěkně upravenou zahradu otevírá můj někdejší třídní profesor z katedry hudební vědy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, kterému jsme společně s dalšími nezdárnými spolužáky asi nedělali radost naším neumětelstvím na přelomu 70. a 80. let 20. století.

Následný rozhovor se točil hlavně kolem velkého koncertu, který se chystá na 27. května do Tip Sport Arény v pražských Holešovicích s mnoha zajímavými hosty, i kolem řady dalších témat, jako jsou například loutnové tabulatury, v jejichž zpracování a přepisech do dnešní notace byl Jiří Tichota průkopníkem.

Všechno povídání se nám do půlhodinového pořadu nevešlo, a tak éterem zněly jen zkrácené verze. Ty nezkrácené si můžete poslechnout zde:

 

autor: Aleš Opekar
Spustit audio