Jaroslav Tvrdoň: Zahrada (Místo)

17. únor 2020

František Derfler a Lenka Filipová-Kudelová čtou povídku z literární prvotiny  (a dosud i jediné vydané knihy) současného českého autora. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Jaroslav Tvrdoň se narodil roku 1976 v Uherském Hradišti. Vystudoval estetiku, později Teorii a dějiny moderního a současného umění. V roce 2010 založili s Petrem Janušem nakladatelské studio Rubato, kde působí dodnes. Kromě toho vyučuje dějiny grafického designu a typografii na Vysoké škole kreativní komunikace. Píše eseje o literatuře a výtvarném umění. Žije v Praze.

Povídka Zahrada (Místo), je součástí Tvrdoňovy literární prvotiny (a dosud i jeho jediné vydané knihy) Tam nahoře, kterou v roce 2005 vydalo nakladatelství Dauphin. Úvodní kapitola povídkové sbírky je samostatným celkem a zároveň tvoří společně s ostatními předem promyšlenou kompozici. Čtenář musí být neustále ve střehu, aby dokázal vnímat nenápadné narážky autora, dosazovat si střípky podezřele si podobných událostí, repeticí, leitmotivů a aluzí do celkové podoby knihy. Tvrdoň totiž nenabízí jasnou dějovou linku a tvar. Text poskytuje čtenáři prostor pro jeho vlastní aktivitu, probouzí představivost a nechává recipienta, aby si sám domyslel, co nám chtěl autor říct.

Tvrdoňův rukopis, ovlivněný novým románem, znázorňuje v Zahradě (Místu) příběh hlavního hrdiny a jeho milované Anny. Příběh hlavního hrdiny a jeho zahrady, která ho neuchopitelným a nepochopitelným způsobem vábí, ať je kdekoliv.

Účinkují: František Derfler a Lenka Filipová-Kudelová

Ze souboru Tam, nahoře vybral: Marek Horoščák
Režie: Zdeněk Kozák
Natočeno v brněnském studiu v roce 2006.

autoři: Dominik Mačas , Alina Aubrechtová Mirakjan
Spustit audio