Jan Dalecký, jazzman a hudební redaktor

15. leden 2016

Hlas Jana Daleckého znají nejen posluchači ČRo Vltava z pravidelných jazzových a populárních pořadů.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

I když nikdy nebyl rozhlasovým zaměstnancem tzv. na plný úvazek, jeho spolupráce s tímto médiem trvá už od února roku 1968, kdy dostal od tehdejšího redaktora a skladatele Oldřicha Blahy první úkol, vytvořit hodinový pořad na volné téma.

Původně vystudovaný houslista prošel brněnskou konzervatoří ve třídě profesora Josefa Holuba a Janáčkovou akademií múzických umění, kde navštěvoval třídy špičkových houslových sólistů klasické hudby Jana Stanovského a profesora Antonína Moravce. Jeho hlavní zaměstnání bylo v orchestru Filharmonie Brno po celých 26 let. Klasicky i prakticky vyškolený hudebník však po celou dobu kamarádil i s dalšími hudebními žánry, především s jazzem.

K těm nejvýznamnějším patří například spolupráce s orchestrem Jiřího Daneše, orchestrem Gustava Broma, kapelou Ornis a mnoha dalšími příležitostnými i pravidelnými hudebními sestavami. Bezmála 30 let působil také pedagogicky v proslulé Letní jazzové dílně ve Frýdlantu v Čechách a v současnosti také na JAMU či fakultě Vysokého učení technického v Brně.

Celoživotní záliba ve sbírání gramofonových nahrávek a neutuchající badatelská činnost v rozhlasovém archivu Jana Daleckého nejen těší, ale přináší především svým posluchačům jedinečné hudební zážitky z rozhlasových vln, jaké by ani po návštěvě všech různých současných koncertních produkcí neslyšeli. V současnosti například jako první v historii systematicky uvádí v pořadu Jazz World Live kompletní dochované rozhlasové záznamy z živých koncertních produkcí orchestru Gustava Broma.

V rámci pátečního dne na ČRo Vltava s afroamerickými hudebníky i hudební náplň Telefonotéky obsahovala zajímavou sondu do historie i současnosti jazzu, od jeho kořenů až po dnešní legendy.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Jan Hlaváč
Spustit audio