Haló, haló, poslouchejte Cabaret! Už dnes večer na Vltavě!

26. březen 2015

Populární pražský soubor Cabaret Calembour uslyšíte 26. března ve dvacet hodin na vlnách Českého rozhlasu Vltava. Soubor uvede představení plné slovních hříček a písniček. Inspiruje se divadly malých forem a jejich slovní humor přizpůsobuje současnému divákovi i posluchači.

Pro pořad Kabaret v éteru natáčel soubor Cabaret Calembour další ze svých zábavných pořadů, takzvaných Kalavečerů v pražském A studiu Karlín. Záznam Kalavečeru můžete poslouchat už dnes ve dvacet hodin na Českém rozhlase Vltava.

Malé formy i velká hudební práceHumor Cabaretu Calembour nikdo nepřeslechne, zakládá se na neobvyklých slovních hříčkách, které můžeme bez obav označit za slovní ekvilibristiku. Herci se v Cabaretu Calembour věnují malým formám. Příprava Kabaretu v éteru vyžaduje několika hodinovou přípravu. Důležitý je hlavně krásný zvuk, a proto se ladí jeho síla i barva. Plné ruce práce má před natáčením, během něj i po jeho skončení mistr zvuku Karel Fisl. Cabaret Calembour se pyšní mnoha původními skladbami. Texty písní píšou členové souboru společně, hudbu ale skládá pouze jeden z nich, Igor Orozovič.

03127452.jpeg

Čtěte také: Cabaret Calembour: Kalavečer na vlnách II.

Maryša, Dalimil i dechovkaV průběhu Kalavečera se mluvené slovo střídá s písničkami. Pro improvizované scénky se herci často inspirují významnými událostmi nebo dokonce známými příběhy z české literatury, jakým je například i Maryša, přiznává jeden z členů souboru Milan Šotek: „Mihne se tam Dalimilova kronika, Maryša bratří Mrštíků, přes herce pana Peterku se dostaneme ke Krkonošským pohádkám. Oproti minulému vysílání jsme se, doufám, polepšili, a tak dopřejeme posluchačům více dechovky i červené knihovny.“

Spustit audio