František Halas: Magická moc slov a další eseje

25. říjen 2019

V neděli 27. října uplyne přesně 70 let od smrti Františka Halase, jednoho z nejznámějších a nejvlivnějších českých básníků, autora, kterého například Vítězslav Nezval kritizoval kvůli nemelodickému jazyku a který přitom inspiroval generace dalších tvůrců. Eseje z jeho knihy Magická moc poezie poslouchejte online po dobu jednoho týdne po odvysílání. 

František Halas se narodil 3. října 1901 v Brně, v rodině textilních dělníků. On sám se vyučil knihkupcem. Když mu bylo osm let, zemřela mu maminka. Otec se za pár let znovu oženil a rodina se stěhovala mezi Svitávkou u Blanska a Brnem. Otec ho taky přivedl mezi komunistickou mládež.

Už v roce 1921 začal psát pro komunistický tisk (Rovnost a Sršatec), vydával avantgardní časopisy (Pásmo a Fronta). Taky vstoupil do KSČ a v Brně pomáhal zakládat Devětsil. V roce 1925 odjel František Halas na půl roku do Paříže, po návratu pracoval jako redaktor nakladatelství Orbis.

Ve 30. letech cestoval do Itálie, jižní Francie a do Španělska. Po návratu pak napsal řadu básní z cest vydané až po jeho smrti pod názvem Španělský podzim Františka Halase, fakta a dokumenty (1959). V roce 1936 se také oženil, narodili se mu dva synové.

V době 2. světové války byl v protifašistickém odboji a psal třeba pro ilegální Rudé právo. Po válce se stal předsedou Syndikátu českých spisovatelů a taky pracoval na ministerstvu informací. Byl aktivním komunistou a taky poslancem KSČ v letech 1945 až 1946.

Halasovo dílo není příliš obsáhlé (asi 10 svazků), ale je považováno za vrchol české poezie meziválečných let. Verše nejsou libozvučné, často jsou násilně přerušené, autor vytvářel vlastní slova, neologismy nebo neobvyklou větnou skladbu.

Zemřel v Praze dne 27. října 1949 na selhání srdce. Měl dva syny, diplomata, církevního historika a překladatele Františka Xavera Halase a rozhlasového redaktora a publicistu Jana Halase.

Účinkuje: Ladislav Lakomý

Vybral: Ivan Němec
Režie: Hana Mikolášková
Natočeno v brněnském studiu Českého rozhlasu.

autoři: Ivan Němec , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio