Divadlo Viola slaví 50. sezónu

22. říjen 2012

Pražské divadlo Viola – původně Poetická vinárna Viola – patří už 50 let k mimořádným kulturním místům.

Od počátku své existence mělo za cíl představovat umělecky náročné pořady od scénických čtení přes komorní drama až po kabaretní pásma. Diváci vnímají bezprostřední atmosféru, kdy mají protagonisty představení na dosah. Pro řadu tvůrců pak byla Viola ostrovem svobodného vyjádření i autorských a myšlenkových výbojů. Tradicí se stalo uvádění vánočních her i pořadů pro děti.

Výčet herců, kteří ve Viole vystupovali a vystupují by byl dlouhý – počínaje R. Lukavským, Z. Štěpánkem, E. Kohoutem, V. Voskou nebo D. Medřickou či V. Fabianovou. Dnes je místem, kde se můžeme potkat s J. Somrem, B. Bohdanovou, L. Munzarem či P. Kostkou.

Léta devadesátá přinesla proměnu v komorní divadelní scénu a rozšíření okruhu spolupracovníků i o nejmladší hereckou generaci zastoupenou například T. Kostkovou, B. Polákovou, J. Medunou nebo M. Holým.

Historii a současnost pražské Violy jsme přiblížili v odpolední Mozaice v pondělí 22. října. Pozvání do studia přijaly ředitelka Miluše Viklická a režisérka Lída Engelová.

Spustit audio