Červnové festivaly a koncerty

3. červen 2011

Posezení v sobotní Čajovně bude věnováno červnovým festivalům. Borek Holeček pozve na Respect (ostrov Štvanice 11. a 12. 6.), Roman Krop na Svátek čaje (Český Těšín 10. a 11. 6.), David Gaydečka na United Islands (centrum Prahy 23. – 26. 6.) a Knoflenka nás zpětně zatáhne na Primavera sound (Barcelona 25. – 28. 5.). Pořad ale zahájí fenomenální, kultivovaný a stylově čistý představitel portugalského fada António Zambujo (Divadlo u hasičů 20. 6.).

O festivalu Respect jste již mohli slyšet v Čajovně Jiřího Moravčíka 25. května. Nedáme vám pokoj, milí posluchači, uslyšíte o něm i v pondělní 6. června Hudbě na pomezí Petra Dorůžky. Jeho pořad ale nebude jen o festivalu, nýbrž především o jednom z jeho účastníků, o speciálním zaměření pražské skupiny s francouzským názvem l´Arrache-Coeur. Její členové budou hosty Dorůžkovy Hudby na pomezí.

02354778.jpeg

To se musí vidět. Rád bych se pozastavil zejména u skupiny Staff Benda Bilili. Africký objev posledních let: úžasní muzikanti z Kinshasy, hlavního města Demokratické republiky Kongo. Kapelu tvoří převážně invalidní chlapíci, původně z ulice, z divokého předměstí plného bezdomovců, žebráků, pašeráků a drog. Když je jen uslyšíte z nahrávky, řeknete si, hmm, fajn africká hudba se zvonivými jednostrunnými housličkami, strhujícím šlapajícím rytmem a famózními vzájemně se proplétajícími zpěvy. Když je ale uvidíte naživo, kleknete na kolena. To proto, že zhruba polovina členů kapely je opravdu "upoutána" na invalidní vozíčky nebo odkázána na berle. A přitom z nich sálá takový optimismus a radost z muziky i života jako z málokterých jiných hudebníků. "Upoutána" musíme dát do uvozovek, protože vozíky se v průběhu vystoupení roztancovávají do neuvěřitelných energeticky nabitých pohybových kreací. I zpěvák s berlemi, který má jednu nohu kratší, podlehne rytmům a šije to s ním jako kdyby hopsal uprostřed rave party. Mnozí nakonec slézají z vozíčků a kroutí se na zemi skoro jak brejkdanseři, aby se opět vyškrábali zpět do sedátka, upocení, ale šťastní s ústy od ucha k uchu. A plynulá směs konžské rumby a kubánského mamba, ochucená špetkami reggae, funku i rhythm & blues, jede dál. Oč slabší nohy, o to silnější ruce. Život je naučil a vycvičil.

02354789.jpeg

Teprve na vlastní oči taky uvidíte, že zmíněným jednostrunným nástrojem nejsou housličky, jak by se mohlo podle zvuku zdát, ale obyčejná použitá plechovka s drnkanou jedinou strunou, napjatou na pružném rámu z nějakého proutku. Nástroj si sám vlastnoručně zhotovuje sotva plnoletý Roger, který je zdravý, ale patřil od dětství k bezdomovcům. Staff Benda Bilili vytvářejí řadu aktivit, které bezdomovcům pomáhají, zejména těm invalidním. Staff Benda Bilili znamenají poselství: nikdy nic není ztraceno, vždycky stojí za to, poprat se s životem a jeho nástrahami. To se musí vidět!

02354790.jpeg

Svátek čaje se polsky řekne Świeto herbaty. V Českém Těšíně a Cieszyně se už podruhé setkají milovníci čaje, cestování a etnické a alternativní hudby. Vystoupí například Vlastislav Matoušek na japonskou bambusovou flétnu šakuhači, indickou hudbu přednesou Jibendra Narayan Goswami – sitár, Elena Kubičková – esrádž a Tomáš Reindl – tabla, mantrickou hudbu předvede Radia Samsara, zatímco Vladimír Václavek nejen zahraje, ale i uspořádá workshop o šamanismu! Není pochyb o tom, že diváci budou mít možnost okusit desítky druhů čajů a specialit z celého světa nebo pořídit si čajovou keramiku a spoustu dalších věcí.

02354793.jpeg
02354796.jpeg

United Islands, spojené pražské Ostrovy, další důvod zůstat v metropoli na víkend nebo do ní naopak přijet. Korzovat ulicemi kolem Vltavy, Střeláku, Kampy a dalšími malebnými zákoutími. A poslouchat muziku. Jakou? To zde ani nevyjmenujeme, blíže o tom v našem pořadu hovoří David Gaydečka a samozřejmě stránky festivalu www.unitedislands.cz.V Čajovně si poslechneme katalánskou kapelu La Troba Kung-Fú nebo výjimečně i jazz (německý Thibault Falk 4tet). To abychom upozornili na náš internetový stream jazzové hudby, který vysíláme 24 hodin denně – Euro Jazz. Podle něho je pojmenována scéna v klubu Jazz Dock. Přijďte, uvidíte, uslyšíte. Anebo si nalaďte Euro Jazz na www.jazz.rozhlas.cz.

02354805.jpeg
02354806.jpeg

Poslední zastávkou pořadu je Primavera Sound. O své zkušenosti z něho se s námi podělí hudební publicistka a muzikantka Lenka Morávková alias Knoflenka (mimochodem její kapelka My Name Is Ann vystoupí také na United Islands – v rámci čtvrteční klubové noci v holešovickém Cross Clubu). Z účastníků Primavery pro nás vybrala ukázky z nahrávek kapel Moon Duo a Tune Yards.

02354807.jpeg
autor: Aleš Opekar
Spustit audio