16. 11. 2007

16. listopad 2007

Právo přináší rozhovor s laureátkou letošního ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého, studentkou pražské Akademie výtvraných umění Evou Koťátkovou. Ta v rozhovoru vysvětluje, co pro ni znamená pojem "vlastní prostor", se kterým ve své tvorbě pracuje, představuje práci, která jí k ceně pomohla a svěřuje se s pocity, které po udělení ceny měla.

Vernerova humoreska, která není k smíchu, tak nadepisuje svoji recenzi knihy Pavla Vernera Jak nezabít manžela ve stejném listě autor podepsaný šifrou -cg-. "Verner dbá zákona žánru, který v případě humoristického románu nemůže být jen k smíchu, takže přijdou okamžiky, kdy čtenáře zamrazí. Ocení však jeho upřímnost, se kterou hledí na hledání manželského partnera i na rodinný život," dočteme se v hodnocení.

Právo se dnes ještě věnuje písni Udavač z Těšína, kterou napsal Jaroslav Hutka o Jaromíru Nohavicovi. K písni se v článku vyjadřují Jan Burian, Jiří Tichota, Vlasta Redl a Slávek Janoušek.

V Právu se dnes dále dočteme o velké výstavě nazvané Albrecht z Valdštejna a jeho doba, která je k vidění od včerejška do 17. února příštího roku ve Valdštejnské jízdárně, o nové premiéře opery ve Wroclavi, kterou byl Musorgského Boris Godunov a o tom, že novým uměleckým ředitelem Asociace českých filmových klubů se po Jiřím Králíkovi stal Pavel Bednařík. Stejně jako naše dnešní Mozaika píše Právo i o dnes začínající výstavě Czech Press Photo. V našem vysílání uvedeme podrobnosti kolem třičtvrtě na devět.

Výstavě na Staroměstské radnici a letos oceněným fotografům se dnes věnují i Hospodářské noviny a také Lidové noviny.

Ty dále zvou na čtyři inscenace ruského divadelního režiséra Romana Vikťuka. Ode dneška do pondělí budou v pražském Kongresovém centru postupně k vidění tyto inscenace: Služky, Mistr aMarkétka, Nurejev aneb Vezdejší sad a Poslední láska dona Juana.

Téma je 60 procent filmu, říkával dokumentrista Jan Špáta. Jeho věta je vypůjčena do titulku článku Lidových novin, který pojednává o nové Špátově monografii. Jejím autorem je Martin Štoll, režisérův žák a přítel. Darina Křivánová knihu velice chválí. "Cílem Štollova snažení bylo podat o Špátovi komplexní a poctivou zprávu a k tomu došel," píše se v recenzi.

Jana machalická v deníku hodnotí inscenaci hry Ödöna von Horvátha Víra, naděje, láska, která byla k vidění v rámci festivalu německého divadla. Přijel s ní soubor mnichovské Kammerspiela. "Neokázalá inscenace Stephena Kimmiga přinesla svědectví o přemýšlivém hledání nových možností uvádění neprávem zapomenutých her," soudí Jana machalická v Lidových novinách.

Houslistka nezklamala, orchestr překvapil, soudí už v titulku svojí recenze v Mladé frontě Dnes Věra Drápelová. Recenze se týká koncertu německé houslistky Aliny Pogostiny se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK. Podle autorky článku dirigent Jiří Kout dokáže orchestr motivovat a na úrovni výkonu i kázni je to znát. V provedených kompozicích pak osvědčil i kvality dramatika.

Mladá fronta Dnes píše dále o právě natáčeném filmu Děti noci s Marthou Issovou a Jiřím Mádlem v hlavních rolích. Autorkou scénáře je Irena Hejdová, režisérkou Michaela Pavlátová. Do kin snímek přijde v září příštího roku.

Ve věku 82 let zemřel v pondělí kritik, filosof, esejista a nezaměnitelný literární interpret Zdeněk Kožmín. V Mladé frontě Dnes na něj vzpomíná Dora Kaprálová. Popisuje jeho dílo a přidává i pět let starou vzpomínku na setkání Kožmínem, ke kterému došlo při natáčení rozhlasového dokumentu.

A ještě jednou Mladá fronta Dnes: Lubomír Dorůžka tu chválí jazzové album Tria Libora Šmoldase. Podle recenzenta Šmoldas přesvědčil víc coby kytarista než skladatel.

Petr Matoušek se v Hospodářských novinách věnuje knize Roalda Dahla Matylda, která v překladu Jitky Herinkové vychází v nakladatelství Knižní klub. "Dahlova předposlední kniha pro děti je z rodu nejpovedenějších esencí sebe sama: nejenže netrpí problémy s x-tými variacemi, ale posouvá klíčové motivy do nové kvality: faktické závěti, ve které se existenciální potřeba lásky a něhy potkává s hrdinkou, jejíž chování vyděsí leda zakyslou babku," soudí Matoušek, který má některé výhrady k českému překladu.

Autorem dalšího hodnocení Hospodářských novin je Vladimír Čech. Tentokrát se věnuje inscenaci muzikálu Fame, který je k vidění v Městském divadle v Brně a jehož mezinárodní tým vyráží na čtyřměsíční evropské turné. "Čech oceňuje vitální projev mladých tanečníků. "Elektrizující taneční sekvence dokážou zaretušovat slabiny muzikálu, který zejména v hudební invenci, nápaditosti aranžmá i rozvíjení dějové linky zaostává za skutečnými milníky žánru," myslí si Vladimír Čech.

A ještě jednou Hospodářské noviny: dočteme se v nich o českém vydání knihy Umerta Eca Dějiny ošklivosti. Toto obsáhlé dílo přeložili Iva Adámková, Jindřich Vacek, Jiří Pelán, Gabriela Chalupská, Kateřina Vinšová, Zora Obstová a Anita Pelánová a vydalo ji nakladatelství Argo.

Spustit audio