Zvýšení cen plynu a elektřiny ovlivní ceny tepla. Kde a o kolik zdraží v Libereckém kraji

3. prosinec 2021 09:56

Výrazné zdražení ceny plynu a elektřiny bude mít dopad také na cenu tepla. A to nejen v domácnostech, kde si lidé topí ve vlastních kotlích, ale také v domech a bytech s centrálním vytápěním. Kde a o kolik se ceny tepla zvednou, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

U liberecké teplárny, která vytápí zhruba 13 tisíc domácností a desítky firem a institucí, díky spalovně stoupne cena tepla jen zhruba o 70 korun za gigajoule. V průměrné domácnosti se tak platba za teplo a teplou vodu zvýší přibližně o 120 korun měsíčně. Pokud by ale teplárna byla závislá jen na zemním plynu, musela by zdražit o třetinu.

O něco víc si připlatí v sousedním Jablonci nad Nisou. Teplo z Jablonecké energetické zdraží v příštím roce o 16,7 procenta. Průměrná domácnost dá měsíčně necelých 200 Kč navíc.

V České Lípě zveřejní kalkulaci na příští rok teprve v druhé polovině prosince.

Výrazně víc za teplo zaplatí lidé v některých částech Hejnic. Tam skončil v říjnu dodavatel plynu do teplárny v podstatě ze dne na den a město muselo urychleně sehnat nového, kvůli dodávce tepla do víc než čtyř stovek domácností. To se podařilo jen za několikanásobně vyšší cenu. Promítne se to i do ceny tepla na příští rok.

„Reálně hrozí, že to zdražení bude mezi 50 a 65 procenty. Předpoklad je někde 850 až 900 korun,“ upřesnil starosta Hejnic z SLK Jaroslav Demčák.

O jednotky procent pak zdraží teplo v Turnově. V Jilemnici nakoupili plyn předem, tam zdraží teplo o 1,5 procenta na 530 korun za gigajoule. 480 korun za gigajoule zaplatí domácnosti v Desné na Jablonecku. I tam nakoupili plyn s předstihem a mohou tak odběratelům garantovat stejné ceny jako letos.

O 10 korun víc, celkem 490 korun, zaplatí odběratelé v Tanvaldu. O zhruba o 6 procent za gigajoul se mají podle předběžné kalkulace zvednout ceny ve Frýdlantu, tam lidé zaplatí v příštím roce necelých 603 korun.

Zdražení čeká i lidi, kteří si topí sami plynem nebo elektřinou. Energetický regulační úřad očekává, že v příštím roce vzroste domácnostem celková cena elektřiny v průměru o téměř pětinu. U plynu očekává zvýšení cen o zhruba čtvrtinu. Důvodem zdražování je neregulovaná složka ceny energie, do které dodavatelé energií promítají nákupy drahých energií na burze. 

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související