Zvykni si na šnečí tempo a cestuj s dětmi na vlastní pěst. My jezdíme jako socky, říká Krkavčí matka

2. listopad 2020

Veronika Hurdová alias Krkavčí matka je vdova, matka tří dětí, spisovatelka, blogerka, samoživitelka a autorka knihy Cestuj s dětmi na vlastní pěst. Jaké jsou její tipy na cestování s malými potomky a největší zkušenosti?

„Když zemřel můj muž a půl roku poté se mi narodilo naše třetí dítko, stála jsem před rozhodnutím: cestovat sama s malými dětmi na vlastní pěst, nebo radši nejezdit nikam? Byla ve mně malá dušička, ale rozhodla jsem se vydat na cesty. Od té doby už jsem s celou naší smečkou procestovala pěkný kus světa,“ píše o sobě Veronika Hurdová alias Krkavčí matka v úvodu knihy Cestuj s dětmi na vlastní pěst.

V Casablance vypráví o svém cestování se třemi potomky. Těm je dnes 8, 7 a 4 roky. V rozhovoru sdílí svoje zkušenosti ze Španělska, Izraele i Alp. Přibližuje svoje pojetí vandrů s malými dětmi i dobrovolnických pobytů v izraelských kibucech anebo na španělských farmách.

Jsem příklad člověka, který by neměl vytáhnout paty z baráku

„Jsem exemplárním příkladem člověka, který by vlastně neměl vytáhnout paty z baráku. Neustále se ztrácím, klidně i na pětníku. Nemám ráda změny. Neumím kromě angličtiny žádné jazyky,“ říká o sobě Hurdová. To, že s dětmi sama cestuje, bere za doklad toho, že to zvládne každý. Děti prý zapojuje do plánování cest hlavně proto, aby si pak nemohly stěžovat na průběh akce. Cesty zaznamenává na blogu facebookovém profilu.

Chceme na místě nechávat víc, než si bereme

V zahraničí s potomky tráví tři až čtyři měsíce v roce. Cestuje dlouho a pomalu, aby si společně mohli navštívená místa vychutnat plnými doušky. „Většinou si přečtu články typu ‚10 míst, která tam a tam musíte vidět‘ a pak je všechny škrtnu a jedeme úplně jinam,“ říká s tím, že dnes už tvoří s dětmi hodně sehraný tým.

Veronika Hurdová alias Krkavčí matka zapojuje děti do plánování cest, aby si pak nemohly stěžovat na průběh akce

Za nový trend pak považuje dobrovolnické pobyty. „Doteď jsme jezdili jako socky, vymetali všechno možné, jen ne turistická místa, a loudali se tak pomalu, jak jen to jde. Pořád jsme ale byli v modu konzumentů. Z dané země jsme vlastně jen čerpali. Nyní tam toho ze sebe víc necháváme, než si bereme,“ popisuje cestovatelský vývoj.

Jak cestuje vdova se třemi dětmi? Veronika Hurdová alias Krkavčí matka sdílí svoje zkušenosti v magazínu Casablanca. Poslechněte si kompletní záznam pořadu!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.