Zvuk stanice Vltava je od 1. října zcela nový. Po patnácti letech měníme vysílací schéma

29. září 2017

Kromě vzniku nových pořadů, které by měly lépe reflektovat kulturní dění, především na domácí, ale i mezinárodní scéně, čeká Vltavu i zcela nová zvuková grafika. Ta vznikla pod taktovkou hudebního skladatele Ivana Achera.

Vltava takovou změnu už delší dobu potřebovala, protože svým obsahem a formou přestávala rezonovat v době, která se nám denně mění pod rukama. Díky tomu se stane komplexní artovou stanicí, tedy už nikoli pouze stanicí klasické hudby. Vltava si bude všímat všeho podstatného, co vytváří kvalitu české i zahraniční kulturní krajiny.
Petr Fischer

Kromě důrazu na ještě kvalitnější kulturní publicistiku chce však stanice spolupracovat s výraznými osobnostmi české společenské a umělecké sféry. Do role autorů nových rubrik a pořadů tak byli obsazeni například hudební skladatel Vladimír Franz, spisovatel Pavel Kosatík, historik Martin C. Putna, ale i zpěvák Petr Marek (Midi Lidi), skladatelka Never Sol (Sára Vondrášková), improvizátorka Bio Masha, předseda Asociace spisovatelů Václav Kahuda, fotograf a literát Igor Malijevský nebo hudební publicista Pavel Klusák.

Nové schéma ČRo Vltava ke stažení

Vltava chce být více slyšet i mimo rozhlasový éter, a to prostřednictvím strategických mediálních partnerství: „Chceme jít s našimi pořady a moderátory‚ mezi lidi‘ a být tak součástí velkých tuzemských kulturních akcí – ať už to bude skrze veřejné diskuze, živá vysílání přímo z festivalů či poslechů pořádaných zde, v budově Českého rozhlasu. Tradičně podporujeme Mezinárodní filmový festival dokumentárních filmů v Jihlavě, nově jsme navázali spolupráci například s Pražským divadelním festivalem německého jazyka nebo s 4+4 dny v pohybu - na všech těchto akcích budeme nejen slyšet, ale i ‚vidět‘,“ doplňuje šéfredaktor Petr Fischer, který věří, že ke stanici si díky novému schématu najdou všichni, které zajímá umění a kultura obecně: „Umění je nám na Vltavě cestou, jak zkoumat život společnosti. Umění nás baví, umíme se s ním zasmát i vážně zamyslet.“

autor: Eva Hudzieczková
Spustit audio

Související