Zvuk a obraz druhé světové války

5. květen 2010

V těchto dnech si připomínáme 65. výročí ukončení 2. světové války. Při této příležitosti vychází v Radioservisu nové multimediální CD, na němž můžete nejen poslouchat, ale i sledovat všechny důležité události té doby. Marek Janáč, který již dříve připravil obdobné projekty archivních zvukových nahrávek (Srpen 1968, Listopad 1989), tentokrát rozšířil komentované nahrávky i o obrazové materiály - interaktivní mapu a desítky dobových fotografií.

Příčiny války a začátek tahanic o sudetské Němce, bezstarostná čs. vláda, částečná mobilizaci v ČSR, povstání sudetských Němců, Hitlerův nátlak na ČSR, Mnichovská dohoda, útěk obyvatel ze Sudet, okupační armáda v ulicích Prahy, odůvodnění přepadu Polska, uzavření vysokých škol a další události jsou zachyceny v 89 stopách. Poprvé si můžete také v originálu poslechnout některé méně známé dokumenty.

Součást projektu tvoří i deset komponovaných dokumentárních pořadů Válečný dekameron (Pokusy na lidech, Věda ve službách války, Tajné a speciální zbraně, Atomová puma, Vyzvědači a agenti, Civilisté a vojáci, Boj propagandy, Velké omyly největší války, Co zůstalo a Neonacismus), které přibližují mj. málo známé souvislosti mezi 2. světovou válkou a naší současností.

Stavba barikády před rozhlasem na Vinohradské třídě během Pražského povstání v roce 1945.

Zvláštní kapitolou je Zločin a trest: První výslech Karla Hermanna Franka, Přílet eskorty s K. H. Frankem na letiště v Ruzyni, Proces s K. H. Frankem před Národním soudem na Pankráci atd....

Na interaktivní mapě můžete podrobně vidět průběh války téměř den po dni, např. zjistíte, co se dělo v Africe ve chvíli, kdy Němci ztratili milion mužů u Stalingradu, nebo jak rychle útočící němečtí, italští a japonští vojáci postupovali kupředu, kam až se na svých cestách dostali a jak rychle je pak obránci hnali domů. Mapa se sama pohybuje a vše vám ukáže i v dosud netušených souvislostech.

Druhá světová válka: autor, průvodní slovo, mapa: Marek Janáč, režie: Marek Janáč, Jaroslava Kaucká, Radioservis, 2010, délka: 13 hod.


autor: dw
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.