Zvučte, struny! Moravská filharmonie Olomouc uvedla premiéru skladby Isidory Žebeljan

26. únor 2021

I navzdory pandemii představila druhá nejstarší filharmonie v Česku další premiérovou skladbu své jubilejní 75. koncertní sezóny. Byl jí opus nedávno zesnulé srbské autorky Isidory Žebeljan. Skladatelka dílo Zujte strune! (Zvučte, struny!), které tematicky čerpá z Mozartovy opery Kouzelná flétna, napsala v roce 2013. Je metamorfózou radosti ze svobody a obohacující pestrosti života. Poslechněte se celý koncert ze záznamu.

Program koncertu:

Isidora Žebeljan: Zujte strune! (Zvučte, struny!) – česká premiéra
Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert pro flétnu, harfu a orchestr C dur KV 299
Béla Bartók: Podivuhodný mandarín, suita z baletu op. 19

Účinkovali:
Jan Ostrý – flétna
Jana Boušková – harfa
Moravská filharmonie Olomouc
Tomáš Netopil – dirigent

V další části koncertu, který proběhl bez účasti publika v sálu olomoucké Reduty, zazněly skladby dvou letošních jubilantů W. A. Mozarta a Bély Bartóka. V provedení špičkových českých interpretů Jany Bouškové a Jana Ostrého jsme slyšeli Mozartův Koncert pro flétnu a harfu. Ten je jeho jedinou kompozicí, v níž se objevuje harfa coby jeden ze sólových nástrojů. Hravé tóny Mozartovy hudby vystřídala bouřlivá a temperamentní suita z baletu Podivuhodný mandarín Bély Bartóka.

03569808.jpeg

Hudebního nastudování děl se ujal Tomáš Netopil, hlavní hostující dirigent České filharmonie a dlouholetý hudební ředitel a šéfdirigent operního divadla Aalto-Theater v německém Essenu.

autor: Michal Bureš
Spustit audio