Zvíře v nouzi můžete zachránit pomocí nové aplikace

30. červenec 2018 11:20

Studenti královéhradecké univerzity vyvinuli aplikaci, která usnadňuje záchranu poraněných zvířat. Do systému je zapojená také stanice Pasíčka na Chrudimsku.

Co dělat, co nedělat, kam zavolat nebo zajet. Mobilní aplikace Zvíře v nouzi je ideální průvodce pro toho, kdo se často toulá přírodou.

Pokud by se mu stalo, že najde poraněné nebo opuštěné zvíře, aplikace v telefonu mu dá přesný návod, jak správně postupovat. Systém využívá také záchranná stanice Pasíčka na Chrudimsku.

„Káně našli v lesích nedaleko Chrudimi, na Podhůře, pán měl tu aplikaci, takže nás zkontaktoval a my jsme zjistili, že to je skutečně mladé káně, ale bylo takové špatné, takže šlo k nám na stanici.“ Popsal vedoucí záchranné stanice Pasíčka Josef Cach jeden z posledních případů, kdy mobilní aplikace zafungovala bezchybně.

„Tady se mládě dokrmilo, ošetřilo, teď se rozlétává a půjde ven.“ Dobrý konec zařídil program, který sestavili studenti královéhradecké univerzity.

Pošlete souřadnice a fotografii

Je to vlastně průvodce, rádce a navigace v jednom, říká Josef Cach. „Najede si do té aplikace, ukáže mu to GPS souřadnice, dá mu to možnost kontaktovat stanici přímo tam, na které to území spadá, je možné přes aplikaci odeslat fotografii na stanici, aby se zvíře dalo identifikovat, a případně to ukáže cestu na nejbližší stanici.“

Samici orla mořského se někdo pokusil otrávit, teď musí brát podpůrné léky na játra

Takto ano, takto ne!

Aplikace ale plní i další podstatnou roli. Stejně důležitý jako návod jak pomáhat zachraňovat, je seznam situací, kdy je lepší radši nepomáhat a zvířat se nedotýkat.

„Principem aplikace je to, aby se pomohlo zraněným zvířatům, zejména to, aby lidi zbytečně nesbírali zvířata, která není potřeba sbírat. Nejčastější chyby jsou třeba u savců, srnčat, zajíců, že než se nám ozvou, tak to zvíře seberou, nebo na něj sáhnou a to je problém, savci mají dobře vyvinutý čich a matka se o ně přestane starat.“

V záchranné stanici skončí každý rok asi 1200 zvířat. Do volné přírody se vrátí víc než polovina z nich.

Zvíře v nouzi

Aplikace usnadňuje lidem na celém území ČR pomoci ohroženým volně žijícím zvířatům. Umožňuje zaslat fotografii a souřadnice místa nálezu. Zároveň vysvětluje, co v jednotlivých situacích dělat a nedělat. K dispozici je zdarma.

Spustit audio

Související