Zuzana Widnicová, Karina Grimová a Radka Veselá: Vlastně ani tak moc nejde o zpívání

9. únor 2018

Do studia Vizitky nakonec z vítězného kvarteta 11. ročníku Stonavské Barborky, mezinárodní soutěže komorního a ansámblového zpěvu, přišly jen tři zpěvačky.

Důvod byl velmi prozaický: kvarteto, které si mimo jiné odneslo také cenu ČRo Vltava, soutěžilo v sekci amatérů, a to znamená, že chybějící Kateřina Kubíková musela dát přednost pracovním povinnostem. Přesto došlo přímo ve studiu k živé hudební produkci, a to hned dvakrát.

Zuzana Widnicová, Karina Grimová a Radka Veselá jsou tři mladé ženy odkojené světoznámým karvinským sborem Permoník. Právě Permoník vedený mimořádnou sbormistrovskou osobností Evou Šeinerovou, byl a je jakýmsi alternativním světem, který se pro ně stal přirozeným útočištěm. Vlastně ani tam moc nejde o zpívání, říkají s úsměvem a dodávají: je to cesta, je to způsob života.

S Permoníkem Zuzana, Karina a Radka procestovaly celý svět a od sborového zpívání postupně dozrály ke komornímu zpěvu. Ve sboru může zpívat každý, cituje Karina Grimová Evu Šeinerovou, ale komorní zpěv, to už je alchymie vzájemného propojení. Že na sebe ty tři slyší, že jedna druhou pozitivně vnímá, to bylo cítit i v páteční ostravské Vizitce….

autor: ele
Spustit audio