Zuberský kopec

31. červenec 2013

První díl letního putování po rozhlednách nás zavedl na vrch nad Trhovou Kamenici

Pátého června 2004 došlo k otevření zbrusu nové rozhledny nad městysem Trhová Kamenice. Objekt se nalézá na nevšedním místě – na úpatí Zuberského kopce – ne tedy na jeho vrcholu. Rozhledna je ve skutečnosti mobilním vysílačem, jde o více než 50 metrovou ocelovou věž, která je ve spodní části ozvláštněna o dřevěné obložení. Z rozhledny, kterou místní překřtili na „podhlednu“ je vidět na Trhovou Kamenici, Hlinsko a nejbližší okolí, za dobrých podmínek lze dohlédnout až do Orlických hor a Krkonoš. V samotném okolí je řada dalších zajímavých míst – prales Polom, přírodní rezervace Buchtovka a Zubří a nebo bezpočet rybníků.

Praktické informace:
Lokalita: východní úpatí Zuberského kopce cca 1km jihozápadně od Trhové Kamenice, cca 25km jižně od Chrudimi
GPS: 49°46'53.148"N 15°48'6.633"E
Nadmořská výška: 615m
Celková výška: 55m
Výška vyhlídkové plošiny: 39m
Počet schodů: 184
Otevírací doba: Květen, červen a září (so-ne): 10 –12 hod. a 13 – 16 hod., červenec a srpen (út – ne): 10 – 12 hod. a 13 – 17 hod., pondělí – zavírací den. Za nepříznivého počasí je z bezpečnostních důvodů rozhledna uzavřena. Skupiny nad 10 lidí si mohou objednat návštěvu rozhledny i mimo provozní dobu na tel.čísle: 469 333 101 (úřad městyse).
Vstupné: 10 Kč (dospělí), 5 Kč (děti)
Výhled: Trhová Kamenice, Hlinsko, vrcholky Železných hor, Žďárských vrchů, Orlických hor i Krkonoš

Rozhledna Zuberský kopec

Zobrazit místo Bez názvu na větší mapě
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.