Ztracené město Z. Džungle nejlepších filmů roku 2017 v Kině Pilotů

6. únor 2018

Přijďte 7. února do Kina Pilotů na promítání fascinujícího snímku o cestě britského badatele za bájným Eldorádem uprostřed Amazonie. Film Ztracené město Z bodoval ve vltavské anketě o nejlepší film roku.

Do nitra džungle a zpět. A znovu do džungle. A do nitra sebe samého... Výpravný film Jamese Graye Ztracené město Z vévodil spolu s několika málo dalšími tituly anketě Českého rozhlasu Vltava o nejlepší zahraniční film roku 2017.

Nejlepší světové filmy roku 2017

Nejlepší světové filmy roku 2017

Které zahraniční filmy uplynulého roku stojí za to si připomenout a které se ještě pokusit dohnat, případně na které se těšit v české premiéře roku příštího? Sedmička filmových publicistů spojených s pořadem Reflexe: Film! jmenuje nejlepší zahraniční snímky uplynulého roku. Jsou mezi nimi například německý Western, Ztracené město Z i Dunkerk.

Akce na Facebooku - Ztracené město Z: Film roku s ČRo Vltava

V českých kinech se ale promítal trestuhodně krátce. Přijďte se podívat na fascinující snímek o cestě umanutého britského badatele Percyho Fawcetta do Amazonie i do nitra sebe samého.

Ztracené město Z promítneme ve středu 7. února od 19.00 hodin v pražském Kině Pilotů. Autoři vltavského pořadu Reflexe projekci doplní úvodem a diskusí nejen o samotném filmu a režiséru Jamesi Grayovi, ale taky o nejvýraznějších filmech uplynulé sezony.

V roce 1906 se britský badatel Percy Fawcett poprvé vydal do Amazonie. Čelil kanibalům, nemocem, nekonečným dešťům a hladu, ale nevzdal se, naopak. Hluboko v pralese našel lidské výrobky, které ho přesvědčily o tom, že na místě kdysi existovala velmi vyspělá civilizace. Jeho srdce zůstalo v džungli.

Ztracené město Z, natočené podle stejnojmenné předlohy Davida Granna (česky kniha vyšla jako Ztracené město v Amazonii)  fantasticky nasnímal kameraman Darius Khondji.

Logo

„V něčem archaický a nostalgický film, který je zároveň neuvěřitelně zábavný a krásný," řekl například o ztraceném městě z na Vltavě Dan Krátký.“ V hlavních rolích se objeví mladé hvězdy Charlie Hunnam a Robert Pattinson, které svůj hvězdný status obětovaly ve prospěch filmu.

Zahraniční recenzenti, například z časopisů Hollywood Reporter, Daily Telegraph nebo Film Comment psali o současném a klasickém filmu zároveň, který je obrazově i významově velmi silný. Ztracené město Z se pak také objevilo v řadě především zahraničních anket o nejlepší film uplynulého roku.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio