Zrůdy a monstra. Počátky filmového děsu

7. únor 2013

Horory od počátků filmu do začátku 2. světové války – čím nás baví ještě dnes?

Čajovna s filmovými publicisty, kteří nemalou část svojí pozornosti věnují hororovému žánru: Antonínem Tesařem (Advojka, Festival otrlého diváka – letos 5.-10. března v kině Aero) a Alenou Prokopovou (ex Cinema, blog, spolupracovnice programového oddělení MFF Karlovy Vary, autorka několika knih s filmovou tematikou).

Někteří filmoví historici za první horor označují francouzský krátký trikový film Ďáblův hrad Georgese Méliése, kde se objevuje Mefistofeles jako ďáblo-upír. Opěrným bodem hororového žánru jsou ale spíš pozdější německé expresionistické filmy Kabinet dr. Caligariho (1920) a Nosferatu (1922), termín horor ale vznikl ještě později.

První zásadní (klasická) éra hororu přichází bezesporu se Studiem Universal, které natočilo Frankensteina, Mumii, Draculu a jejich četná pokračování a uvedlo do síně slávy Borise Karloffa a Bélu Lugosiho, nejznámější představitele hororových bytostí. V Universal Studios vznikly série čítající 44 samostatných (celovečerních) hororů, z toho např. 5x Mumie, 6x Neviditelný muž, 6x Dracula, 4x Vlkodlak, 8x Frankenstein a taky pěkný kříženec Frankenstein Meets the Wolf Man (1943) jako jeden z první popkulturních kříženců s monstry, pocházejícími původně z odlišných fikčních světů.Velkou pozornost si zaslouží tvorba režiséra Toda Browninga (např. Dracula, 1931) i mimo hororový rámec, a to především kvůli podivuhodnému, ve své době velmi komplikovaně přijatému filmu Zrůdy, které rozhodně nejde zařadit jako horor, ale který je výrazným souputníkem „čistého” žánru.

02819135.jpeg

Jaké jsou největší úspěchy a klíčové tituly hororového žánru v době do druhé světové války? V čem tkví jejich společenské souvislosti? A jak se z počátků hororu čerpá v kinematografii dneska?O Frankensteinovi, Upíru Nosferatu, Mumii, Draculovi, ale i Zrůdách jsme mluvili v Čajovně 7. února! Hudební doprovod: Fritz Lang, Boris Carloff a děsivé zvuky.

Pokud vás staré horory zajímají, doporučujeme prohledat server www.archive.org, odkud se dají legálně a zadarmo stahovat. Řada jich je také v plné stopáži na Youtube. Například Frankenstein z r. 1910, Upír Nosferatu (1922), Kabinet dr. Caligariho (1920), Dr. Jekyll And Mr. Hyde (1920) a řada dalších.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio