Zpřetrhaná struna bezmocně do větru vlaje... aneb Osudy pěti literátů

14. prosinec 2015

Hrdinství pěti literátů nebylo nijak okázalé. Vycházelo z podnětů doby, která dávala na vybranou. Buď se člověk, i nedobrovolně stane statečným, anebo musí potlačit v sobě sebe sama a spolupracovat.

Poslouchejte na Vltavě od 14. prosince 2015 vždy v 15:20. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví v jednom článku také na stránce Hrdina.cz.

Ona pětice zvolila první cestu. Byli to hrdinové? Oni sami by se tak patrně nenazvali. Někteří z oněch pěti měli na vybranou, přesto zvolili cestu hrdinství.

Ať to již byl mladý právník a současně také básník, literární kritik a překladatel Hanuš Bonn, nebo v době transportu teprve čtrnáctiletý Petr Ginz, mnohostranně nadaný spisovatel, ilustrátor a malíř, nebo slavný vypravěč a dobrodruh, ale také odbojář Otakar Batlička, básník, dramatik a spisovatel, mladičký Hanuš Hachenburg, anebo literát o dvě generace starší Jaroslav Maria, vlastním jménem Mayer. S osudy těchto pěti literátů, do jejichž lidského, i uměleckého vývoje krutě zasáhla druhá světová válka, se můžete seznámit v tomto týdnu.

Motto: Zpřetrhaná struna bezmocně do větru vlaje,
nekrvácejí rány, nepláču také,
ale bolí mě najednou nesmírně tíha vlastního nitra, …“
Hanuš Bonn


Připravil: Josef Prokop

autor: Josef Prokop
Spustit audio