Zpráva o současnosti ECM Records: Postjazz i Brahms podle producenta Manfreda Eichera

18. únor 2021

Zveme k hodinové kontrolní prohlídce aktuální hudby u vydavatelství ECM Records. Mnichovský label nedávno oslavil 50 let existence: Ovšem bez ohledu na postupující čas a na to, že producentu Manfredu Eicherovi je už 77 let, je u ECM pořád živo.

Kritika se většinou shodne, že ty velké, přelomové věci, se u ECM děly v 70. letech. A že zásadní byla otevření edice ECM New Series pro klasiku, ať už soudobou, nebo pro výjimečné interpretace staršího a starého repertoáru. Manfred Eicher vnímal vytváření titulů ECM jako svůj deník, jako emotivní, instinktivní i intelektuální stopu svého života. Proto se Pavel Klusák podíval do aktuálních titulů a vybral z nich skladby, které si sám pouští opakovaně, i pro jejich ambivalence a nejasnosti.

Producent Manfred Eicher, který je ve studiu muzikantům permanentním partnerem s konkrétními hudebními připomínkami a náměty, natáčí album většinou tři dny: dva dny se hraje, třetí mixuje. Od počátku kladl důraz na zvuk: jemnost, někdy až vypreparovanou čitelnost. Reklamním sloganem se stal citát z kanadské recenze: Nejkrásnější zvuk po tichu.

Překvapivě křehké polohy vyprovokoval Eicher i ve skvělé americké klavíristce Marilyn Crispell: ta řekla, že v převážně mužském jazzovém světě dlouho měla pocit, že musí všechny převálcovat intenzitou – a opravdu buší do klavíru mnohdy jako Cecil Taylor, u kterého studovala. Ale ve středním věku, jako hluboce dospělá, se seznámila s autorkou a velkou osobností Annette Peacock, která se přistěhovala do jejího sousedství. Všechno vyústilo do nahrávek pro ECM, kde Marilyn Crispell definitivně odhalila to křehčí ze sebe. V tomto pořadu ji slyšíme se saxofonistou Joem Lovanem, na bicí hraje Carmen Castaldi, aktuální album jejich tria Tapestry má název Garden of Expression.

V pořadu věnovaném produkci ECM Records z let 2020 a 2021 zní Anja Lechner & François Couturier, Elina Duni & Rob Luft, trio Lucian Ban, John Surman, Mat Maneri v interpretaci transylvánských lidových písní zachycených Bélou Bartókem, klavírista András Schiff nebo trumpetista Avishai Cohen se svou coververzí songu triphopových Massive Attack.

autoři: Pavel Klusák , Karel Matějíček
Spustit audio