Zpěvačka Addys Mercedes na albu Odlišná: Hlavně nepřipálit rýži

20. únor 2017

Zpěvačka Addys Mercedes se narodila na východě Kuby, ve vesničce nedaleko základny Guantánamo, kde vyrůstala s matkou, sourozenci a babičkou.

V dětství chtěla být tanečnicí a herečkou, později začala koncertovat profesionálně v hotelu pro zahraniční turisty - a tam ji objevil návštěvník z Německa, který se později stal jejím manželem. Addys s ním odjela do Německa a začala novou kariéru. Svá alba natáčí zčásti v Německu a zčásti na Kubě.

I když zpívá výhradně španělsky a drží se své kubánské identity, její hudba zní přitom podstatně jinak než typická kubánská produkce: na rozdíl od kubánských zpěvaček dřívějších generací si skládá vlastní repertoár, vystupuje v komorní čtyřčlenné sestavě, namísto dechové sekce a pletiva kubánských perkusí slyšíme propracovaný doprovod kytar, na klavír i na housle hraje její sedmnáctiletá dcera Lia. Rozdíl proti kubánskému mainstreamu naznačuje i název posledního, pátého alba zpěvačky, Extraña, v překladu Odlišná.

Kubánskou zpěvačkou Addys Mercedes inspiroval rytmus cumbia - který původně vznikl v Kolumbii, ale zdomácněl v celé Latinské Americe. Slovem guajira se na Kubě označuje nejen venkov, ale také tradiční styl venkovské hudby, v níž dominují přímočaré melodie a lidová moudrost. Zpěvačka Addys Mercedes ve stejnojmenné písni komentuje metody, jimiž si ženy z kubánského venkova snaží zajistit věrnost svých manželů - což ironicky shrnuje refrén: Hlavně nepřipálit rýži.

Spustit audio