Zpěvačka a cimbalistka Zuzana Lapčíková slaví padesátiny. Máme spoustu folklorně nadaných dětí, říká

Zpěvačka, cimbalistka, skladatelka a scenáristka Zuzana Lapčíková, která 16. března oslaví 50. narozeniny, je ráda, že se daří folkloru.

Lapčíková pozitivně vnímá, že se spousta mladých lidí chce zapojovat do folkloristického hnutí.

"Vrátila jsem se na Moravu, hodně učím na Valašsku a musím konstatovat, že muzikalita v populaci je nadprůměrná, což je krásné. Je tu spousta hudebně nadaných a hudbymilovných dětí. V naší zemi máme silná ohniska velice dobře zvládnutého folkloru," ocenila Lapčíková.

Rodinná oslava se uskuteční v jejím rodném Zlíně, koncert, který na počest Lapčíkové zorganizovali její kolegové, bude 15. dubna hostit pražský klub Jazz Dock. "Budu hrát s kvintetem, se kterým vystupuji, speciálním hostem bude Emil Viklický. A ještě mi přijdou zahrát moje děti a jejich kamarádi. Moc se na to těším," řekla dnes ČTK Lapčíková.

Koncert při svíčkách v kostele sv. Barbory v Zahrádkách - Zuzana Lapčíková a Vladislav Bláha

Lapčíková se pokouší například o různé fúze moravského folkloru se směry populární hudby. A tvoří projekty pro divadla, například ve Zlíně či v Brně. Její pestrá diskografie čítá přes dvacítku nosičů.

Rodačka ze Zlína studovala hru na cimbál na konzervatoři v Brně. Vzdělání si poté rozšířila i o etnologii a hudební vědu na Masarykově univerzitě.

Lapčíková spolupracovala s Brněnským souborem lidových nástrojů, se Státní filharmonií Brno, se souborem Včelaran, s jazzovým klavíristou Emilem Viklickým a Jiřím Pavlicou (v rámci volného seskupení Ad lib Moravia), s hudebním skladatelem Milošem Štědroněm nebo se zpěvačkou Idou Kelarovou.

02490471.jpeg

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související