Zpěváčci 2004

14. květen 2004

Folklorní sdružení České republiky uspořádalo v minulých devíti letech v překrásném přírodním areálu státních lázní Velké Losiny celostátní přehlídku dětských interpretů lidových písní s názvem Zpěváčci. Přehlídka se stala od roku 1999 celostátní soutěží těch nejlepších dětí zpívajících české, moravské a slezské lidové písně. Účastníci postupují do Velkých Losin z desítek školních, oblastních a především regionálních soutěží. Každý rok se tak soutěžního cyklu účastní 5000-6000 dětí, z nichž porotami oceněných nejlepších 45 ve věku 10-15 let postoupí do finále ve Velkých Losinách.

Celostátní přehlídku Zpěváčci pořádá Folklorní sdružení České republiky ve spolupráci s obcí a lázněmi Velké Losiny, za výrazné podpory Olomouckého kraje a desítek sponzorů. Mediálními partnery jsou Český rozhlas, Rádio Proglas, Mediatel - Zlaté stránky a Dětská tisková agentura. Záštitu nad připravovanou jubilejní X. celostátní přehlídkou Zpěváčci 2004 převzali senátor Senátu Parlamentu ČR Adolf Jílek, hejtman Olomouckého kraje Jan Březina a Mistr Peter Dvorský, jenž je také velkým obdivovatelem a přítelem dětských zpěváků lidových písní.

Peter Dvorský na loňské přehlídce Zpěváčci 2003

V pátek 14. 5. ve 20 hodin bude letošní jubilejní přehlídka zahájena úvodním Velkým koncertem vítězů, v němž za doprovodu orchestru muziky VUS Ondráš Brno vystoupí 13 nejúspěšnějších dětí z minulých ročníků soutěžních přehlídek, včetně pěti dosavadních vítězů. V sobotu 15. 5. se od 14 hodin uskuteční Soutěžní přehlídka, v jejímž rámci se za doprovodu cimbálových muzik Cifra ze Slovácka, Vojtek ze Slezska a české lidové hudby představí děti postoupivší z regionálních kol. Program bude pokračovat od 16.30 do 19.30 hodin akcí Pohádkový les, určenou pro děti z Velkých Losin, lázní i pro účastníky soutěže. V neděli 16. 5. proběhne od 14 hodin Finále soutěže, přehlídka nejlepších zpěváčků regionálních kol, opět za doprovodu cimbálových muzik Cifra ze Slovácka, Vojtek ze Slezska a české lidové hudby.

Letošní jubilejní X. přehlídkový cyklus akcí a pořadů Zpěváčci 2004 vyvrcholí v první polovině října koncerty Malých a velkých zpěváků - dětí a jejich vzorů (nejen Mistra Petera Dvorského, ale např. také Marie Rottrové a dalších známých zpěváků) v Kongresovém centru v Praze při pořadu Zpěváček - Slávik 2004 a Koncertu hvězd.

autor: tisková zpráva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.