Zpěv o zpěvu. Výprava za podobami hlasu

18. srpen 2022

Dá se naučit zpívat? Co to znamená umět zpívat? Proč se stydíme zpívat? Jakými technikami se zpěv učí? Díky jakým technikám se lze naučit zpívat? A jakou úlohu jsme zpěvu ponechali do dnešních dnů ? O těchto a dalších otázkách jsem mluvila s hudebníkem Jiřím Burianem, Andy Čermákem a učitelkou zpěvu Hankou Peckovou.

Autorka: Kristýna Strejcovská
Dramaturgie: Marek Mojžíšek
Zvukový mistr: Jonáš Rosůlek
Premiéra: 18. 8. 2022
Produkce: Petra Petříčková

Prozpívat se k dokumentu

K radiodokumentu mě přivedla vlastní zkušenost z navštěvování nejrůznějších škol zpěvu. Zajímalo mě, jak mi lidé popíšou tak neuchopitelnou subjektivní věc, jako je pěvecký projev. Pro někoho hezká zábava, pro druhého životní cesta hledání pravdy. Zpěv v sobě obsahuje celou škálu názorů a přístupů. V kontrastu s tím, jak se zpěv učí, je tu realita pomyslného úspěchu v hudební branži.

Jiří Burian

Jak jinak se úspěch měří, když ne množstvím vyprodaných koncertů a počtem poslechů? Co si o učení zpěvu myslí nejúspěšnější producent s minulostí indie-rockového zpěváka Jiří Burian, který zároveň vystupuje jako Kapitán Demo? A co na to proslulá učitelka zpěvu Hanka Pecková? Proč je její metoda tajemstvím, do které pronikli snad jen ptáci, kteří spolu s ní zpívají ve vnitrobloku krásného činžovního domu? Jak se žije zpěvákovi a klavíristovi Andymu Čermákovi a co ho pohání dál v tvorbě?

Každý může zpívat

„Rozrezonuj čelist, spodní tóny hledej dole, představ si, že uprostřed tvého těla je trubice, kterou prochází tvůj dech, zapomeň na mozek, nechtěj, netlač na to. Uvolni ty tóny, nevypouštěj všechen dech. Drž to.“ Tyto a další slova v žácích zpěvu zjitřují imaginaci a prohlubují uvědomění si vlastního těla. Díky tomu pak snad mohu dosáhnout čistého a sebejistého, uvědomnělého projevu. Díky jemným kouzlům učitelek Hanky Peckové a té nejmenované mé známé, si různými způsoby hrajeme s dechem, vibrací až do té míry, že člověk z hodin zpěvu odchází okysličený a nabitý energií. Každý učitel má svoji techniku. A každý učitel je přesvědčen, že ta jeho je ta správná. Hanka Pecková souhlasila s rozhovorem, ale odmítla techniku popsat, má známá souhlasila s nahráváním jejích hodin, ale nechtěla být jmenována.

Čtěte také

Co často zaznívalo, je smutný fakt, že výuka zpěvu v liduškách a na základních školách v nás vytváří spíše trauma a bloky, kterých se pak lidé celý život zbavují. Jsou to první reakce, které na svůj pěvecký projev slyšíme, a mnohdy si učitelé neuvědomují, jak moc jsou malé děti v tomto ohledu zranitelné, a že je to může poznamenat na celý život.

Zpěv jako magický rituál propojení lidí

Další rovina tématu je, že kdysi si zpívali všichni. Každý vlastně zpívat umí, pokud umí mluvit. Jakým způsobem, to už je věc další. Co za sílu se skrývá za společným zpěvem? Lidé z iniciativy Zpěvomat o tom říkají: „Kdysi si každý mohl zpívat a překlenout tím volnou chvíli. Dnes jsou lidé zahlcováni vjemy. Utváří tak sbor živého jukeboxu před obchodními centry, kde si procházející lidé mohou zvolit píseň, kterou chtějí slyšet, sednout si do středu zpěváků a užívat si chvíli klidu a rozjímání.

Ukončila bych tento text citací z knihy Podvratné dějiny hudby Teda Gioiy:

Nové formy podlehnou legitimizaci a stanou se součástí mainstreamu. Instituce, které se proti nim dříve stavěly, je přijmou za vlastní. Smysl písní bude pozměněn a přepsán bude i jejich příběh.

A pozvala Vás k poslechu. Protože každý má svůj subjektivní názor a to je dobře.

autor: Kristýna Strejcovská
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.