Zneužití internetových účtů je snadné. Používejte vícefázové ověření, radí bezpečností expert

5. červen 2019

Nabourat se do vašeho e-mailu nebo třeba účtu na Facebooku, Instagramu nebo Spotify, je pro hackery snazší, než si myslíte. Na internetu kolují databáze miliard uniklých hesel a e-mailových adres. Ty můžou útočníci zneužít třeba k tomu, aby přes vaši kartu nakupovali na internetu. Expert na kyberbezpečnost Michal Špaček radí, jak tomu předejít.

Jak se bránit a co dělat, pokud vám heslo někdo odcizil? „Kontaktovat poskytovatele služby a nahlásit jeho zneužití,“ říká Michal Špaček. Sám má hesla různých úrovní. „K bankovním účtům mám až devatenáctiznaková hesla.“

Hackery zastaví zase jenom hackeři. Na ČVUT budou vychovávat strážce bezpečného internetu

Hackerské útoky mohou zastavit zase jenom hackeři (ilustrační snímek)

Desítky nových hackerů ročně, to bude výsledek nové laboratoře Českého vysokého učení technického. Tamní studenti se ale budou učit takzvané etické hackování, tedy vyhledávat a upozorňovat na slabá místa počítačových serverů.

V případě zneužití účtů vidí bezpečnostní odborník hlavní vinu na straně uživatelů. Doporučuje tedy využívat vícefázové ověření, to znamená kombinaci hesla a potvrzující SMS zprávy nebo kódu. O takové zabezpečení se snaží samotní poskytovatelé služeb. Nechtějí riskovat poškozenou reputaci.

Sám přitom říká, že každé heslo je odhalitelné. „Je otázka času a výpočetního výkonu, kdy ho někdo prolomí. Před deseti lety bylo osmimístné heslo silné, ale výkon stoupá. Dnes se považuje za bezpečné heslo s nejméně čtrnácti znaky,“ vysvětluje Špaček.

Uniklé databáze hesel se dají využít i v dobrém. Služby, na kterých máte účet, z nich mohou zjistit, jestli vaše heslo neuniklo, a upozornit vás, abyste si ho změnili. Rada odborníků ale zní: není tak důležité, jak moc neprolomitelné heslo si zvolíte. Zneužití vašich online účtů nejlépe předejdete, když si pro každou službu zvolíte heslo jiné.

autoři: Jiří Chum ,
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.