Zlín má univerzitní komplex za půl miliardy. Vzpomínka na Baťu tam je, říká proslulá architektka

5. prosinec 2017

Ve Zlíně dokončili další stavbu od světově uznávané architektky Evy Jiřičné. Nový vzdělávací komplex za půl miliardy korun dnes otevřela Univerzita Tomáše Bati. Areál bude sloužit studentům humanitních oborů.

Mezi dvěma funkcionalistickými věžemi leží jako žlutá pampeliška kruhová střecha posluchárny. Právě v jarních tónech navrhla Eva Jiřičná také interiéry budovy.

"Je to životní náhoda, že zrovna já, která jsem se ze Zlína odstěhovala v pěti letech, se vracím zpátky. Zlín mi zůstal v paměti, byl to ten nejradostnější pocit, že se můžu vrátit," uvedla architektka.

Podle ní není možné žít ve skanzenu. "Jistě budou lidé nešťastní, že se tady nepostavila budova z cihel a betonu, na druhé straně město si zaslouží něco současného a vzpomínka na Baťu a architekturu Bati se tam najde, když člověk hledá," uvedla Jiřičná.

„Budova je založená na tom, že když vidíte barvu slunce a veselé barvy při vstupu do budovy, deprese musí jít stranou," uvedla architektka.

Hlavní posluchárna nové fakulty

Komplex bude sloužit fakultě humanitních studií a fakulta multimediálních komunikací v něm bude mít výstavní prostor. Studenti začnou objekt využívat od letního semestru, tedy v únoru.

Součástí areálu jsou přednáškové sály, největší má kapacitu 240 míst, učebny včetně specializovaných jazykových či počítačových prostor.

autoři: rv , Tomáš Fránek
Spustit audio