Zlatá Koruna aneb Svatá trnová koruna nad Vltavou

6. červenec 2014

V prázdninovém cyklu Pevná místa vratkých dějin se teď podíváme do kláštera Zlatá Koruna v Jižních Čechách. Od 13. století, kdy byl cisterciáckými mnichy založen, prošel všemi rozhodujícími zvraty českých dějin.

Byl vypálen husity, obnoven s podporou místní mocné šlechty, zrušen Josefem II., prodán a přeměněn v průmyslovou dílnu, před zničením zachráněn hospodářskou krizí, vyvlastněn, zestátněn a nakonec rekonstruován v plné kráse. Do Zlaté Koruny se vydáme s Alenou Zemančíkovou a Ondřejem Vaculíkem.

Příběh kláštera vypráví knihovník a autor monografie Dějiny Zlaté Koruny Jindřich Špinar, z dobových písemností čte Jan Bidlas, Hynek Chmelař a Jiří Štěpnička.

autoři: Alena Zemančíková , Ondřej Vaculík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.