Zlatá éra africké hudby ožívá se skupinou Afrisa International

22. květen 2017

Afrika je kontinent po hudební stránce natolik pestrý a bohatý, že cizincům zůstává řada místních stylů utajená a objevují je až se zpožděním. Příkladem je vůbec první moderní panafrická hudební vlna, která se před 50 lety šířila z Konga do dalších afrických zemí a zastihla i Evropu, Spojené státy a karibské ostrovy.

Konžskou rumbu, známou též jako soukous, poznáte podle zvonivých kytarových sól i hedvábných mužských hlasů. Pro Afriku měla tato éra podobný význam jako Beatles pro ostatní svět. Epicentrem stylu bylo hlavní město dřívějšího Belgického Konga, dnešní Kinshasa. Afričané se sem hromadně stěhovali z venkova za prací, o víkendech stoupala poptávka po městské zábavě, taneční kapely prožívaly konjunkturu.

Skupinu Afrisa International založil před necelým půl stoletím zpěvák Tabu Ley Rochereau, a těsně před tím než roku 2013 zemřel, požádal kapelníka, aby skupinu znovu uvedl do chodu. Afrisa International díky tomu znovuožívá a vystupuje na světovém turné.

Zájem Evropanů o africké skupiny ze zlaté éry před půl stoletím stoupá. Orchestry, které dávno skončily svoji činnost se dávají znovu dohromady. Znovuzrozený ansámbl Afrisa International, který má u médií má pověst "superskupiny", si na letošní rok naplánoval turné v Evropě, Spojených státech, Kanadě i na mateřském kontinentě. Tvoří ho zkušení a léty prověření hráči, kteří hrají na klasické nástroje a nejsou odkázání na moderní pomůcky jako zvukové smyčky či automatické bicí.

Důležitým znakem klasických nahrávek z Konga jsou kytary. Nejlepší skupiny této éry zaměstnávaly obvykle tři či více hráčů, kteří se střídali ve vedení - a byla to právě kytarová sóla, která na koncertech motivovala publikum k tanečnímu veselí. S ansámblem Afrisa International hraje dodnes jeho původní kytarista Dino Vangu. Za vysvětlení stojí i název. Původní zpěvák skupiny, Tabu Ley Rochereau, jej vytvořil jako spojení slov Afrika a Isa, což byla jeho gramofonová značka.

Spustit audio