Zkouška na báseň. Literárně-hudební pásmo z poezie Milady Součkové

8. březen 2020

Boston a pražská Podskalská ulice, jihočeská Bechyně a italská náměstí a vily: krajinný horizont, který vstupuje do veršů jedné z nejvýraznějších českých spisovatelek a básnířek 20.století Milady Součkové.

Úvodní poznámku napsal Kristián Suda, editor díla Milady Součkové.
Účinkují: Daniela Kolářová, Valérie Zawadská a Otakar Brousek
Připravil: Pavel Šrut
Hudba: Skladby Karla Husy hrají Sukovo kvarteto a Pražské dechové kvinteto
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno: 2005

Milada Součková (1898–1983)

Česká experimentátorská prozaička, básnířka a literární historička, manželka malíře, grafika a spisovatele Zdeňka Rykra (1900–1940). Po absolvování dívčího reálného gymnázia (1918) vystudovala přírodovědeckou fakultu na Univerzitě Karlově (1922).

Rozhlasové vysílání k 50. výročí založení dívčího reálného gymnázia Krásnohorská, třetí zleva je Milada Součková

V době II. světové války se stýkala se členy Skupiny 42. V roce 1945 byla jmenována kulturním atašé při českém kunzulátu v New Yorku. Po únoru 1948 na svou funkci rezignovala a rozhodla se zůstat ve Spojených státech natrvalo. Přednášela českou a slovenskou literaturu na univerzitách v Cambridgi (1950–62), v Chicagu (1962–9) a v Berkeley (1970–3). Jako jediná u nás aplikovala postupy evropského literárního modernismu (Woolfová, Joyce). Ve svých experimentálních prózách přejímala postupy nového románu. V převážně anglicky psaných literárně-historických studiích se soustředila na zkoumání výrazných osobností a slohových období, českou literaturou se zabývala i z hlediska mimoliterárních vlivů. Zemřela v americkém Bostonu.

autor: Pavel Šrut
Spustit audio