Žižkovský masopust podesáté

5. březen 2003

Kolem jedné hodiny po poledni se začaly na Náměstí Jiřího z Poděbrad shromažďovat davy lidí. Převažovali důchodci, ale byly tady i maminky s dětmi. Přicházely celé třídy dětí s učitelkami. Mnozí z nich měli masky. Bylo možné vidět postavu smrtky nebo růžovou prasečí hlava bez těla. Asi hodinu se průvod připravuje, aby se vydal na cestu po Žižkově. V čele průvodu jde trubač na vysokých chůdách a vedle něho poskakuje koníček. Trubač práská bičem, vytrubuje a křičí - "Lidi, pojďte za mnou, já to tady znám."

Je úterý 4. března. Průvod se vydává na cestu do Mahlerových sadů pod vysílač. Žižkovská kapela vyhrává a za ní následují historické kočáry tažené koňmi, v jednom z nich se veze v kožichu zabalený stošedesátikilový bůh obžerství Bakchus obklopený děvčaty - studentkami žižkovské umělecko-průmyslové školy. Na koních je doprovázejí Jan Žižka a brazilský král Carlos.

Je velice chladno, teplota jenom něco málo nad nulou. Přesto jsou tady stovky lidí od nejmenších dětí až po důchodce. Ty malé hřeje teplé oblečení, dospělé svářák nebo slivovice.

Pod žižkovským vysílačem vystupují umělci z cirkusu Continuo na chůdách a středověcí hudebníci ze skupiny Krless. Kejklíři předvádějí umění žonglování s čímkoliv - třeba s proutěným vyklepávačem na koberce.

Průvod pak pokračuje na Žižkovo náměstí. Z oken domů vykukují zvědaví obyvatelé, aby se podívali, co je to za rozruch. Na radnici pan starosta předává až do půlnoci vládu nad "žižkovským impériem" Bakchovi. Oslavy masopustu končí na Kostnickém náměstí ohňostrojem. 10 ran v deset hodin a deset minut. Byl to přece jubilejní desátý ročník žižkovských masopustních oslav.

autor: Hynek Bulíř
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.