Životní dílo akademika Plíška. Komisařka Výrová vyšetřuje vraždu na olomoucké univerzitě

23. leden 2023

Komisařka Výrová alias Velká Sova znovu zasahuje. Detektivní příběh nás zavede do Olomouce, kde se na akademické půdě stala podivná vražda.

Z knihy povídek Nejhorší obavy
Účinkuje: Jan Vlasák
Připravila: Marina Feltlová
Napsal: Michal Sýkora
Hudba: Stanislav Abrahám
Režie: Vlado Rusko
Premiéra: 16. 4. 2021

Na olomoucké univerzitě je zavražděn akademik, se kterým se přátelila komisařka Marie Výrová. Během pátrání po vrahovi Velká Sova zjišťuje, že svého přítele možná neznala tak dobře, jak se domnívala...

Michal Sýkora stvořil postavu komisařky Výrové

Detektivní příběh s legendární komisařkou Výrovou napsal Michal Sýkora a pochází z knihy povídek Nejhorší obavy. Je to již druhá povídka ze stejné publikace, kterou na Dvojce můžete slyšet.

Čtěte také

Ve třetí části Nejhorší obavy, jež dala název celé knize, se původně plánovaná dovolená Marie Výrové na Jesenicku změní v pátrání po vrahovi podnikatele a po dvou unesených dětech.

Když Michal Sýkora, pedagog Filozofické fakulty Univerzity Palackého, napsal v roce 2012 svůj první detektivní román Případ pro exorcistu, netušil, že se svérázná vyšetřovatelka Marie Výrová zvaná Velká Sova stane oblíbenou postavou jak českých čtenářů, tak rozhlasových posluchačů a televizních diváků. Své detektivní příběhy autor zasazuje do olomouckých reálií, které dobře zná.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.