Život v novinách

20. květen 2004

Publicista Pavel Kosatík, jenž svůj zájem o moderní české dějiny zaměřil - mluvím teď o jeho knihách - na manželky československých prezidentů, bankéře Jaroslava Preisse, Jana Masaryka, Pavla Kohouta a manželku spisovatele a publicisty Ludvíka Vaculíka, předložil nyní druhou část své monografie o Ferdinandu Peroutkovi. Je zajímavé, že kniha Ferdinand Peroutka - život v novinách, v níž je vylíčeno dětství, mládí a dospělost slavného novináře a jež je uzavřena zánikem Masarykovy republiky, tedy rokem 1938, vyšla v nakladatelství Paseka až tři roky po druhé, závěrečné části monografie, nazvané Ferdinand Peroutka - pozdější život.

V této chvíli už je samozřejmě lhostejné, v jakém sledu obě části jedné velké práce přišly ke čtenářům. Důležité je, že Peroutka, jehož jméno bylo v letech komunismu zamlčováno a význam jeho práce pomíjen či zkreslován, je konečně na poměrně velké ploše vykreslen a do jisté míry i interpretován. Kosatík je dobrý popularizátor, dovede složité věci přehledně zjednodušit a vyložit, umí pracovat s dobovým tiskem, důležitými memoáry i s archivními materiály. Není však profesionální historik a bohužel ani literární vědec či lingvista. Jeho vzdělání je pouze právnické a jeho psaní je vlastně amatérské. Se stylistikou si hlavu neláme, napíše docela bez rozpaků třeba "nepřítomnost mezi pátečníky" Černému "zas až tolik nevadila", netuše, že je to nepěkná čeština, na jakou si jazykově pečliví pisatelé dávají dobrý pozor. Vůbec je celé Kosatíkovo psaní jakoby nezredigované, důkazem může být třeba nebohatá slovní zásoba v kapitole Mužnost. Na pouhých sedmi tiskových stranách čteme 14krát slovo "když" a 15krát slovo "který". Takto neobratně píší děti slohové práce na druhém stupni základní školy. Přesto nechci Kosatíkovu peroutkovskou práci zatracovat. Je vcelku dobrým úvodem k Peroutkovu dílu. Nehlubokým, neodborným, pouze publicisticky povrchním, ne však nepoctivým. Kosatík posbíral informace, kde jen mohl, a poskládal je, jak uměl nejlépe. Jeho dvojkniha je první knižní monografie, jíž se Peroutkovi konečně dostalo.

Obálka knihy Ferdinand Peroutka - život v novinách

Čeští literární vědci a jazykovědci dluží našemu nejvýraznějšímu předválečnému novináři a nejsystematičtějšímu poválečnému rozhlasovému analytikovi zevrubné studie, a to nanejvýš kvalifikované. Kéž by jejich vznik Kosatíkova popularizace vyvolala. Když to nebude hned, nevadí. Nemusíme si číst o Peroutkovi, můžeme si číst Peroutku. Na trhu je opět jeho základní dílo Budování státu a také vloni vydaný první svazek textů pro Rádio Svobodná Evropa. Tomu, kdo Peroutku zná, ho jistě doporučovat nemusím. Ten, kdo dosud čtenářské setkání s jeho myšlenkami nezažil, bude okouzlen krásným a bohatým jazykem a často až šokován aktuálností politických komentářů. Lze bez nadsázky říci, že v mnohém zůstane Peroutka ještě dlouho naším současníkem.

Recenze Jaromíra Slomka

Literární matiné je pořad, který na svých vlnách vysílá ČRo České Budějovice. Internetovou podobu celého pořadu najdete zde.

autor: Hana Krejčová
Spustit audio