Koncert z Vesmíru. Robert Jindra hostoval s jedinou dokončenou symfonií Wagnera v Ostravě

2. březen 2023

„Snad se na mě nebude vedení Janáčkovy filharmonie Ostrava zlobit, když v souvislosti s programem dnešního koncertu prozradím, že při jeho sestavování, to bylo ještě v době kovidové, jsme si každý doma otevřeli láhev vína,“ prozrazuje se smíchem v rozhovoru o přestávce přímého přenosu dirigent Robert Jindra, i to, že dává přednost programům neotřelým, vnitřně originálně koncipovaným a poslední dobou také dílům, která než opulentnost vyjadřují nitro skladatelova směřování. 

Přímý přenos jsme vysílali 2. března od 19:00.

Předehra k opeře Čarostřelec Carla Marii Webera, duet-concertino pro klarinet, fagot, smyčcový orchestr a harfu pozdního Richarda Strausse a jediná dokončená symfonie  devatenáctiletého Richarda  Wagnera, nabízí jedinečný časový oblouk a propojení začátků a vrcholů umělecké tvorby mistrů evropské hudby. 

Čtěte také

O vnitřních souvislostech jednotlivých skladeb a hlavně o Wagnerově juvenálii ovlivněné Beethovenem hovoří v Koncertu klasika hudební ředitel opery Národního divadla v Praze, hlavní hostující dirigent SOČRu a šéfdirigent Státní filharmonie Košice Robert Jindra. Mluví také ale také o svém vnitřním hlase, který ho nabádá, aby nezapomínal na své začátky nebo na to, co vše se naučil díky orchestrům mimo Prahu. K těm patří právě Janáčkova filharmonie Ostrava.

Do ostravského Vesmíru přivedl Robert Jindra také dva sólisty – v Straussově Duetu vystoupí klarinetista Jan Hudeček (Princezna) a první fagotista Essenských filharmoniků fagotista Johannes Schittler (Medvěd, ve třetí větě už Princ). Součástí záznamu z bývalého kina je také rozhovor s Janem Žemlou, ředitelem ostravských filharmoniků, který mluví také o výzvě v podobě náhradního zázemí pro orchestr, který se snad už za pět let dočká v Ostravě nového koncertního sálu.

Janáčkova filharmonie Ostrava hraje pod vedením Roberta Jindry
Carl Maria von Weber: Čarostřelec, předehra J. 227
Richard Strauss: Duet - Concertino F dur pro klarinet a fagot
Sóla hrají Johannes Schittler (klarinet) a Jan Hudeček (fagot)
Richard Wagner: Symfonie C dur
Z ostravského kina Vesmír koncertem provází Kateřina Huberová
Host Jan Žemla, ředitel JFO
Nejen o Wagnerově jediné dokončené symfonii hovoří Robert Jindra.
Připravila Renáta Spisarová

Spustit audio

Související