Pražské metamorfózy. Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK představil nového koncertního mistra a premiéru kompozice Petra Wajsara

7. květen 2021

Z Hradčan na Jižní město, taková je trajektorie pětidílné skladby Petra Wajsara, jež koncertu propůjčila své jméno – Pražské metamorfózy. Nový koncertní mistr Roman Patočka se blýskl v Koncertu pro housle a orchestr a moll Antonína Dvořáka, kterým také v konkurzu zvítězil. 

Pražské metamorfózy. Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK hraje Wajsara, Dvořáka a Brahmse

Představí se nový koncertní mistr Roman Patočka, řídí Tomáš Brauner.
Petr Wajsar: Pražské metamorfózy (světová premiéra)
Antonín Dvořák: Koncert pro housle a orchestr a moll
Johannes Brahms: Variace na Haydnovo téma
Přímý přenos ze Smetanovy síně Obecního domu uvádí Jana Trojanová.
Moderační text připravil Vojtěch Babka.

Vše pak svými velebnými tóny uzavřou Brahmsovy Variace na Haydnovo téma. Ve Smetanově síni Obecního domu řídí Pražské symfoniky jejich šéfdirigent Tomáš Brauner.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.