Mozaika z Radiocafé nabídla hudební vystoupení i pozvánku na vánoční program Vltavy

24. listopad 2022

V pátek 2. prosince jsme od osmi až do deseti hodin ráno vysílali ranní Mozaiku s moderátory Naděždou Hávovou a Františkem Šedivým živě z rozhlasové kavárny Radiocafé. 

Jejich hostem byl hned po osmé hodině zpěvák a herec Ondřej Ruml, který v současnosti září v netradičním muzikálu Lazarus Divadla Komedie. „Jednou za čas přijde projekt, který se neodmítá. A tohle je po Kudykamu další krásná příležitost a velká divadelní role. Já jsem vždycky chtěl hrát divadlo, a proto je pro mě tato role krásné spojení zpěvu a herectví. Tolik se tu sice netancuje, ale tanec se v postavě Thomase Jeromeho Newtona promítá do pokroucenosti tohoto člověka,“ svěřil se moderátorům Ruml, který v Mozaice a rozhlasové kavárně živě zazpíval jazzový evergreen Have You Met Miss Jones? Zazněla také skladba Měsíc autora Mateje Benka, který Rumla v obou písních doprovodil na piáno. 

Po deváté hodině dostala v Mozaice prostor klasická hudba a zvláště pak tvorba hudebního skladatele Jana Jakuba Ryby. O něm a také o slavné Rybovy mši vánoční přišel naživo pohovořit klavírista, dirigent, dramaturg a „rybovský specialista“, Zdeněk Klauda. „Přesné datum premiéry Rybovky neznáme. Ryba ji zkomponoval v roce 1796 a to v situaci, kdy byl zažehnán dlouhodobý generační spor mezi ním a farářem Zacharem. Asi všichni známe tu televizní verzi s Josefem Abrhámem. Ona to nebyla záporná postava, jen byla jiná generace a nechápal Rybu v jeho snažení. Mše ale vzniká už ve šťastné době, navíc v té době rakouská vojska porazila Francouze. Asi z radosti z toho všeho vyvěrá radostnost té hudby,“ vysvětlil Klauda, který naživo zahrál na klavír Rybovu Vánoční píseň a společně s operní pěvkyní Markétou Klaudovou předvedl skladby Laskavec a Na Marýnu.

V ranní Mozaice živě vysílané z kavárny jsme také pohovořili o adventním a vánočním programu Vltavy. Do konce roku se můžete těšit na premiéry tří rozhlasových her, Osudy Arnošta Goldflama a Miloslava Nevrlého, přímý přenos představení Hodiny z Metropolitní opery v New Yorku nebo hned několik pořadů k výročí hudebního skladatele Césara Francka. 

Spustit audio

Související