Zikmund Winter: Student pražské univerzity v 16. věku

30. listopad 2019

Ve fiktivním portrétu pražského univerzitního studenta cítíme i jemnou hořkost a sebeironii historika a pozdějšího gymnaziálního profesora, který ji pro budoucí čtenáře sepsal. Povídku českého mistra historické prózy poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Zikmund Winter (1848–1912) byl spisovatel a historik, současník Aloise Jiráska a spolu s ním zakladatel české historické prózy. Pocházel z rodiny zvoníka na Starém Městě. Toto povolání zastával sám i po otcově smrti, aby pomáhal uživit rodinu. Po absolvování gymnázia vystudoval historii na Karlově univerzitě. Jako středoškolský profesor působil rok v Pardubicích a celé desetiletí v Rakovníku, potom v Praze.

Významné bylo Wintrovo působení v Rakovníku, kde mu bylo umožněno studium archivních materiálů. Z nich získal látku nejen k četným odborným studiím o kulturním životě českých měst v období 14. – 17. století, ale i pro svou činnost beletristickou.

V umělecké próze, již začíná Winter tvořit od poloviny osmdesátých let 19. století, zobrazuje nejčastěji život řemeslnických vrstev nebo studentů a inteligence předbělohorského období.

Základní žánrem jeho beletrie byly obrázky – jedním z nich je i portrét studenta pražské univerzity. V univerzitním prostředí se odehrává i jeho nejznámější román Mistr Kampanus z roku 1909, který na pozadí života humanisty Jana Campana Vodňanského zobrazuje poměry na pražské utrakvistické univerzitě kolem roku 1620 a její podlehnutí rekatolizaci.

Účinkuje: Jiří Hromada

Připravila: Eva Willigová
Režie: Lukáš Hlavica
Zvukový mistr: Tomáš Gsöllhofer

Natočeno v roce 2012. 

autor: Eva Willigová
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.