Žije se tu skvěle. Za 20 let jsme neudělali jedinou úpravu, říká majitel vily od architektky Aleny Šrámkové

30. září 2022

Před dvaceti lety se Tomáš Körbl nastěhoval do domu, který pro něj a jeho rodinu navrhla výjimečná osobnost české architektury Alena Šrámková. Architektka, známá například budovou ČKD na Můstku v Praze nebo Fakulty architektury ČVUT, zemřela letos v březnu. Festival Den architektury proto část programu zaměřil na Poctu Aleně Šrámkové a nabídne i prohlídky tří rodinných domů, které navrhla. Poprvé proto svůj dům v Dolních Jirčanech otevře i Tomáš Körbl.

A proč si ho nechal navrhnout právě Alenou Šrámkovou? „To je velmi jednoduché, my jsme se znali. Byla to naše rodinná přítelkyně, která se s mojí maminkou dlouhou dobu kamarádila,“ popisuje u jídelního stolu v centrálním prostoru domu, kterým je rozlehlá patrová hala s galerií a velkorysým prosklením do zahrady.

Rodinný dům v Jirčanech, architektka Alena Šrámková

Dům stál v roce 2002 v ulici K lůžku v Dolních Jirčanech v Praze – západ skoro osamocený, dnes je obklopený novostavbami. Snadno ho poznáte, vymyká se. Má fasádu z jirčanských pálených cihel, kaskádovitě uskočenou keramickou střechu a otevírá se do zahrady.

„Museli jsme se vypořádat s předpisy, které platí okolo Prahy. Předepisovaly jednopodlažní stavbu se šikmou střechou. A my jsme chtěli moderní, cihlový dům, takže vznikl dům s pultovou střechou, velkorysým prostorem otevřeným do zahrady a s důstojnou fasádou do ulice. Na ní najdete dva takové obličejíčky, což je, myslím, jeden z podpisů Aleny Šrámkové,“ popisuje architekt Tomáš Koumar, který spolu s Lukášem Ehlem pracoval s Alenou Šrámkovou od roku 1992.

V přízemí je ložnice a samostatná garsoniéra, nahoře dva dětské pokoje. „Za pozornost stojí dlouhé průhledy, prosklené dveře umožňují, že vidíte přes celou délku domu,“ ukazuje na galerii Tomáš Körbl. Dětství strávil v kubistické vile pod Vyšehradem, následně žil v panelákovém domě na Barrandově a před dvaceti lety se s manželkou, dvěma dětmi a svojí maminkou přestěhoval, jak říká, „znovu do kulturního prostředí“. „Žije se nám tu krásně. Důkazem toho je, že jsme za dvacet let neudělali jedinou úpravu domu,“ dodává.

Komentované prohlídky rodinných domů z kanceláře Aleny Šrámkové v Čerčanech a v Praze v Troji jsou na programu festivalu Den architektury 3. října. Dům v Dolních Jirčanech bude otevřený v úterý 4. října, prohlídka začíná v 18:30. Kapacita je ovšem omezená a místo je třeba si předem rezervovat. Více informací naleznete na webu www.denarchitektury.cz.

Spustit audio

Související