Ať žije republika!

Zpráva o vzniku samostatné Československé republiky vzbudila v mnoha městech radost a bouřlivé ovace. V některých smutek, zmatek a odpor. Zanikly staré pořádky monarchie a zrodilo se mnoho nových společenstev založených na myšlenkách svobody a samostatnosti. 

Všechny epizody

A tak zatímco v českém posádkovém městě Vysokém Mýtě se velkolepě slavilo, v německém městě s minimální českou komunitou Zwittau (Svitavy) vyhlášení republiky ignorovali. Jiná situace byla například v dvorním císařském hřebčíně v Kladrubech nad Labem, kde většina obyvatel byla se dvorem spojena minimálně vídeňskou penzí. Plošnou likvidací všeho starého spojeného s monarchií málem vymřel chov starokladrubských koní.

Jaké byly ideje První republiky? Rozumíme jim dnes? Nevyschly rozpadem Československa, případně ještě dříve? A co by na stav naší země řekl první prezident Tomáš Garrique Masaryk, který při vzdávání se úřadu vzkázal národu:

Byl jsem čtyřikráte zvolen presidentem naší republiky, snad mi to dává legitimaci, abych vás poprosil a celý národ československý i spoluobčany národností ostatních, abyste při správě státu pamatovali na to, že státy se udržují těmi ideály, na nichž se zrodily. Sám jsem si toho byl vždycky vědom.

Prezident T. G. Masaryk ve své pracovně na Pražském hradě

A tak součástí seriálu Ať žije republika je i debata O smyslu českých a československých dějin, které se zúčastní tři přední čeští historici: Petr Čornej, Vratislav Doubek a Milan Ducháček.

  

autor: KSA
Spustit audio

Související