Žij tak, jak by sis přál, umíraje, abys žil. Poslechněte si poslední rozhovor s Jiřinou Šiklovou

23. květen 2021

Zemřela výrazná osobnost intelektuálního světa, filozofka a socioložka Jiřina Šiklová. V posledním rozhovoru na Dvojce (v dubnu 2021) se přiznala, že ke každé knize, do které se začetla, přistupovala jako ke studijnímu materiálu.

To, co jistě považujeme za ctnost, sama hodnotila jako zlozvyk. „Pořizuji si poznámky, výpisky, jako kdybych o tom měla přednášet. Opravdu zlozvyk. Ale zase je zajímavé vzít určitou knihy do ruky s odstupem let a zjistit, co jsem vnímala jako podstatné před časem. Dnes už bych si stejnou pasáž vůbec nezaškrtla, protože ji nejednou považuji za banalitu!“

Byla k sobě přísná

Čtěte také

Byla k sobě přísná. K druhým nejspíš také, zároveň ale spravedlivá. Už jako malá holka, žákyně školy se nikdy neváhala zastávat všech potřebných. Přesto o studiu práv ani na chvilku nepřemýšlela.

„Právník je totiž obrovsky vázán. Může mít svůj názor, ale nesmí ho uplatnit. To mi bylo naprosto vzdálené!“

Ohromující otevřenost

Nespornou popularitu si vydobyla nejen veřejnými vystoupeními, ale i řadou knih, do kterých dokázala velmi poutavě, účinně a srozumitelně vpravit výsledky lecjakých průzkumů i vlastních pozorování a rozvah. V neposlední řadě patřila k jejím výpovědím ohromující otevřenost. Došlo na ni i při zamyšlení nad fenoménem nevěry, s nímž byla sama dosti bolestně konfrontována.

Proč Jiřina Šiklová ani na chvilku nepřemýšlela, že by své společenské popularity využila třeba v prezidentské kampani, byť k tomu byla pobízena? V pořadu Stříbrný vítr zazněly i oblíbené citáty Jiřina Šiklové. Jeden jako závdavek: „Žij tak, jak by sis přál, umíraje, abys žil.“

Jiřina Šiklová a moderátorka Jitka Novotná
Spustit audio

Související