Žihle opravuje kapli v Přehořově, kterou dostala zdarma od církve

9. červenec 2018 15:30

Žihle na severu Plzeňska opravuje za 4,5 milionu korun kapli v Přehořově, kterou dostala zadarmo od církve. Ve stejné obci rekonstruuje most a dvě silnice, vše je v havarijním stavu.

„Od loňska máme kapli rozebranou, sundali jsme věž a začali opravovat střechu. Ztužila se a zpevnila, a už se nerozpadne," uvedl starosta Žihle František Procházka. S památkáři se obec několik měsíců dohadovala na druhu krytiny, ale od května už práce běží. Kaple Nejsvětější Trojice sice nebyla věřícími využívaná, ale vedení obce nechtělo, aby na návsi stála ruina.

V Přehořově žije 65 trvalých obyvatel plus chataři. Žihle ji chce letos aspoň přikrýt, aby do ní neteklo. Na opravu dostala dotaci z ministerstva zemědělství.

Obec dále opravuje zničený hřbitovní kostel v Žihli, který v roce 2011 koupila od církve za šest tisíc korun. Dala do něj za čtyři roky pět milionů. „Letos na kostel nejsou peníze. Zbývá tam dodělat vnitřní omítky a doplnit mobiliář za zhruba milion korun. Chceme nainstalovat panely a udělat tam místní muzeum," vysvětlil František Procházka.

V kostele bude koncertovat místní pěvecký sbor

 „Děláme to kvůli tomu, aby kostel nějak vypadal. Nebudeme chodit vedle zříceniny. Vedle je památník transportu smrti, který obec také letos opraví, tak aby mu kostel nedělal ostudu," doplnil starosta.

Žihle má letos rozpočet zhruba 30 milionů korun včetně dotací a úvěru, který si vzala na komunikace - celkem 18 milionů korun; část už čerpala v loňském roce. Loni v říjnu dokončila za téměř šest milionů přestupní uzel na nádraží pro vlaky a autobusy, dotace z IROP tvořila přes pět milionů korun. „Byla tam hrozná cesta, autobusy se neměly kde točit," doplnil František Procházka.

Dále opravila za čtyři miliony korun silnici na Nový Dvůr a Tis, části komunikací v Žihli a v Přehořově, kde budou letos pokračovat silnicemi o celkové délce kolem tří kilometrů. Hlavní je oprava mostu v Přehořově za čtyři miliony korun, přes nějž vede jediná cesta do druhé poloviny obce.

„Silnice jsou pro obec strašně důležité. Byly v hrozném stavu, hlavně most. Těch 18 milionů úvěru bude ještě málo, část doplatíme ze svého," dodal starosta Žihle František Procházka. V Žihli ještě zbydou dva kilometry silnic na příští rok, na kdy také připravuje s krajem opravu silnice II. třídy v obci, která vede z Kralovic přes Rabštejn na Manětín.

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio