Ženitba

31. březen 2004

Poslední dobou se nám hodně rozmohly seznamky. Lidé nemají čas se seznamovat, a tak hledají v novinách, na internetu... všude. Kdysi ovšem tuto funkci plnily dohazovačky nebo i dobří kamarádi. Ostatně o tom je Gogolova Ženitba, kterou uvádí Švandovo divadlo na Smíchově.

V režii Janusze Klimszi se již od prvního obrazu dostáváme do špinavého, ošklivými až nechutnými lidmi oplývajícího Ruska. Příběh namlouvání nevěsty vládnímu radovi, který se chce a nechce ženit, chce a nechce změnit svůj staromládenecký stav, se mění v pestrou přehlídku lidských karikatur. Co postava, to kreaturka k pousmání. Především je to Kamil Halbich v roli vládního rady Podkolatova, který vše, a sňatek zvláště, až dětinsky odkládá na příště, rozmazlená Agáta Kláry Cibulkové, okolo níž se točí všichni nápadníci a ona až hystericky neví, kterého si vzít, drzá služka Duňaša Kláry Pollertové-Trojanové, tlustý přednosta Nenažraný Roberta Jaškowa, doslova odporný sluha Štěpán Vasila Fridricha a další a další.

Ženitba

Celá inscenace je plná drobných gagů, slovních hříček, které jsou oproti originálu lehce přizpůsobeny dnešnímu divákovi a vše přesně vypointováno, ve svižném tempu i s jedním zcizováčkem padajících kulis.

Pokud se chcete pobavit a přitom vidět nějakou tu klasiku, zavítejte!

autor: Jelena Malostranská
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.