Žena otrávená metylalkoholem nejspíš koncem týdne opustí slánskou nemocnici

4. duben 2013

Policisté stále ještě nevědí, odkud pochází závadný alkohol, kterým se otrávila třiatřicetiletá žena ze Slaného. V každém případě lékaři předpokládají, že ji z nemocnice brzo propustí. Nejspíš koncem tohoto týdne. A vypadá to, že otrava metylalkoholem na ní nezanechá žádné trvalé následky.

Že jde nejspíš o otravu metylalkoholem, tušili slánští lékaři hned od začátku. Třiatřicetiletou ženu, která pracuje v jednom z restauračních zařízení na Slánsku, k nim minulý týden přivezla záchranka. A to den a půl poté, co vypila asi půl litru závadné vodky, kterou si údajně míchala s džusem.

„Je ve stabilizovaném, dobrém stavu bez jakéhokoliv ohrožení životních funkcí. Ten stav je pro nás víceméně překvapivý, protože ty úvodní hladiny toxických látek byly poměrně dost vysoké,“ říká Ondřej Čermák, zástupce primáře slánské interny, kde se o ženu teď starají.

Zároveň upozorňuje, že průběh a následky otravy metylalkoholem ovlivňuje řada faktorů: „Záleží nejenom na tom, kdy to pije, jak rychle se dostane do nemocnice, jak rychle se udělá diagnóza, jak rychle se začne léčit, ale zároveň i na tom, kolik tomu člověku je, jestli má nějaké další komplikující onemocnění.“

„Ale obecně platí, čím rychleji se pacient dostane do nemocnice a čím rychleji se na to myslí, udělá se diagnóza a začne se léčit, tím je to prognosticky lepší,“ doplňuje Čermák.

Ačkoli se žena do nemocnice dostala relativně pozdě a hned následující den ji ze Slaného převáželi do Prahy ve vážném stavu s metabolickým rozvratem, připojenou na plicní ventilaci, dnes to vypadá, že vyvázne bez trvalých následků. Právě na metabolický rozvrat, při kterém dojde k překyselení organismu, takoví pacienti umírají nejčastěji. Ohrožené jsou také ledviny nebo nervová tkáň.

„Velmi citlivý na to je zrakový nerv, výsledkem je, že ti lidé to mohou přežít, ale přežijí s trvalými následky ve smyslu oslabeného zraku nebo jeho úplné ztráty. Naštěstí nic z toho se v případě této pacientky nepotvrdilo. Má trošičku zánět nervů na dolních končetinách, je to nepochybně toxické poškození nervů,“ popisuje internista Ondřej Čermák.

Toxikologie potvrdila otravu metylalkoholem až v době, kdy žena ležela ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Na tu se slánská nemocnice obrátila s žádostí o lék fomepizol, který funguje jako protilátka. Pražská nemocnice ale projevila zájem, aby k nim pacientku převezli. Pak se do Slaného zase vrátila.

Pacientku poprvé vyslechli policisté

V úterý ji poprvé vyslechli policisté. Kde závadný alkohol vzala, ale pořád nevědí: „V současné době ještě nevíme, odkud závadný alkohol, kterého se žena napila, pocházel. A proto nemáme ani ten zdroj spojený s některým dalším případem, který nastal ať už v loňském roce nebo začátkem tohoto roku,“ potvrzuje mluvčí policejního prezidia Štěpánka Zatloukalová.

Policisté teď vyslýchají i další osoby a pracují s různými variantami včetně té, jestli žena pila alkohol ze zásob podniku, ve kterém pracuje.

Spustit audio