Zemřela umělecká vedoucí Dismančat Jana Franková. Dismanův rozhlasový dětský soubor vedla pět let

18. červen 2021

Velká ztráta lidská i profesní. Zemřela Jana Franková (1967–2021), umělecká vedoucí legendárního Dismanova rozhlasového dětského souboru. Rozhlasovou kolegyni uctila Dvojka pásmem z povídek a anekdot českého spisovatele Ludvíka Aškenázyho, která Jana Franková s Dismančaty letos v roli vedoucí souboru a režisérky natočila.

Jana Franková Doležalová působila nejen v Dismanově rozhlasovém dětském souboru, byla herečkou, autorkou, režisérkou a redaktorkou. 

Vystudovala na DAMU obor herectví, jako herečka byla v angažmá v Realistickém divadle a Divadle za branou II., hrála v Divadle U stolu a Divadle Dagmar. S Českým rozhlasem spolupracovala od začátku 90. let jako interpretka i autorka scénářů. Učila na různých typech škol. Režijně vedla Nezávislé podšafranické divadlo. Jako externí pedagog DAMU učila herectví na Katedře výchovné dramatiky.

Dismančetem byla řada slavných osobností

Dismanův rozhlasový dětský soubor založil v roce 1935 učitel, rozhlasový režisér a dramaturg Miloslav Disman. Více o souboru se dočtete webu DRDS.

Děti prostřednictvím tvorby divadelních představení, natáčení nebo zážitků nahlížejí na svět okolo sebe. Učí se základům herecké a rozhlasové práce – dobře mluvit, hýbat se, pracovat s textem, zpívat, umět zacházet s rozhlasovou technikou, spolupracovat mezi sebou navzájem a mnohé jiné. Souborem prošla řada významných osobností uměleckého světa: Marek Eben, Tomáš Töpfer nebo Václav Postránecký a mnozí další.

DRDS pravidelně hraje v Praze i na zájezdech a účastní se mnoha kulturních a benefičních akcí. Děti natáčejí literárně – dramatické pořady a reportáže. Soubor spolupracuje s pražskými i mimopražskými divadly, uměleckými agenturami, uměleckými školami, dabingovými a televizními studii. 

Dismančata účinkují v rozhlasových hrách, natáčejí reportáže, hostují v divadlech a věnují se dabingu. Přesto Miloslav Disman nechtěl, aby soubor byl jen líhní a zásobárnou talentů pro rozhlas, televizi nebo film. Jeho hlavním záměrem bylo děti vést k tvořivosti, rozhledu, povědomí o našich kulturních a historických kořenech. Vychovávat v tom nejlepším slova smyslu.

Spustit audio