Zemřela herečka Luba Skořepová, žena s neuvěřitelným optimismem a elánem

23. prosinec 2016

Zemřela herečka Luba Skořepová, bylo jí 93 let. Diváci si ji pamatují jako veselou dámu plnou elánu a optimismu. Na jevišti Národního divadla vytvořila téměř 140 rolí, desítky dalších pak v Divadle v Řeznické, Rokoku nebo Ypsilonce. Luba Skořepová má také bohatou televizní minulost. Upozornila na sebe třeba v seriálu Chalupáři nebo Náměstíčko. Herečka byla také literárně aktivní, napsala dvanáct knih.

Jako nerudnou ženštinu mohli lidé spatřit Lubu Skořepovou jen na jevišti nebo před kamerou. V soukromí byla vždycky vstřícná a usměvavá. Sama ze sebe si navíc vždycky dokázala udělat legraci.

Ještě po devadesátce se například s radostí nechala nafotit v kožené bundě na motorce nebo se skateboardem v ruce.

Nejlépe jí ale vždycky bylo na jevišti. Poprvé na něj vstoupila už v roce 1945. Hned po svém studiu na konzervatoři dostala první angažmá v souboru Jindřicha Honzla. Ten byl už tehdy známý jako režisér Jiřího Voskovce a Jana Wericha.

Na začátky po jeho boku Luba Skořepová ještě před pár lety vzpomínala v Českém rozhlasu.

„Bylo to malé divadélko, napůl jsme si ho postavili sami. Dali nám zednické čepice a vápno. Postavili jsme si ho a z prvního patra se během dne vyklonili a volali: ‚Přijďte večer k nám, hrajeme divadlo!‘“ přiblížila Skořepová.

O tři roky později byl Honzl povolaný do Národního divadla a některé své herce si vzal s sebou. Tak se Luba Skořepová dostala do souboru, kde strávila většinu svého hereckého života.

Na tamních prknech vystupovala víc než šedesát let. Přitom stihla hrát i na jiných scénách.

Zemřela herečka Luba Skořepová

Kromě divadelních rolí ale ztvárnila i řadu těch filmových. Vůbec poprvé se před kamerou objevila v komedii s Jaroslavem Marvanem Právě začínáme. I tady se uchytila velmi rychle a pro film i televizi tvořila pravidelně. Její srdce ale i tak patřilo divadlu.

„Je to zvláštní, když se vlny v hledišti přelévají, ty emoce z jednoho člověka na druhého. Najednou vás to ovlivní, to u televize nejde,“ říkala herečka.

Luba Skořepová se své lásky nevzdala a na divadelní prkna se vracela, dokud to bylo možné.

Zemřela herečka Luba Skořepová, žena s neuvěřitelným optimismem a elánem
Spustit audio