Osudy Eduarda Marka. Poslechněte si vzpomínky vězně nacistů i komunistů a celoživotního skauta

23. leden 2022

Eduard Marek patřil mezi nejstarší a nejrespektovanější pamětníky skautského hnutí. Věznili ho nacisté i komunisté. Za odboj si odseděl 7 let. Byl nositelem mnoha medailí a ocenění. O vzpomínky starší než jedno století, ale především o inspirující přístup ke všem životním událostem, i k takovým, které běžně označujeme za tragické, se s námi podělil ve vltavských Osudech. Poslouchejte on-line.

Připravila: Eva Ocisková
Premiéra: 14. 9. 2020
Natočeno: v roce 2020
Technická spolupráce: Jan Brauner

V knize Eduarda Marka a Michaely Tučkové Nebyl den jako druhý se píše: „Život mého otce i můj vypadá jako legenda, ale je tvrdou skutečností. Oba jsme prožívali podobná ‚životní dobrodružství‘, protože jsme vždy trvali na poznané pravdě a nedokázali mlčet k nespravedlivostem a křivdám. Tatínek byl ale více důvěřivý nežli já. Zvláště jsem ho obdivoval pro jeho zásadu host do domu, Bůh do domu. Dokázal na dlouhou dobu poskytnout domov v našem bytě, který měl jen dvě místnosti, tomu, kdo se ocitl na ulici. Pro maminku to byla další starost a péče, ale ona nikdy též neprotestovala. Já ovšem tak daleko jako otec nešel, a pak ani nemohu o sobě vyprávět všechno. O mně by měli mluvit druzí…“

Eduard Marek na vojně

A také mluvili a rádi, protože i autorka pořadu Eva Ocisková se za panem Eduardem Markem v roce 2020 vypravila díky svým a jeho přátelům z pražského Spořilova, díky muzikantské rodině Pěruškových.

Při každém osobním setkání pan Eduard doslova vléval do žil radost ze života. Nejen barvou svého hlasu, ale svou upřímností, zvídavostí, činorodostí.

Skákali jste někdy padákem? A tvrdí vám někdo, že už je pozdě a že se k tomu nehodíte? Pan Eduard Marek si svůj sen splnil ve svých 102 letech! A jaké to bylo? I to se dovíte v jeho rozhlasových vzpomínkách ve vltavských Osudech.

autor: Eva Ocisková
Spustit audio

Související