Zemědělci i vědci letos očekávají hraboší rok. Přemnožené hlodavce budou monitorovat v celé zemi

19. únor 2018

Česko letos zřejmě čeká hraboší rok. Přemnožení těchto hlodavců předpovídají experti na zemědělství, vědci i farmáři. Hraboš polní je nejrozšířenějším savcem ve střední Evropě a z pohledu farmářů je tak nejškodlivějším polním škůdcem.

„Je to porost vojtěšky, v loňském roce setý, a můžete tu vidět spoustu děr jak starých z podzimu, tak nových, které se objevují v těchto dnech,“ ukazuje agronom farmy v Pasece na Olomoucku Ondřej Přidal v poli hraboší díry. Podle něj přijde tzv. hraboší rok.

Přemnožení hrabošů očekává i Štěpánka Radová z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského v Brně: „Vypadá to, že problémy s tímto škůdcem letos budou muset zemědělci řešit.“

Už na konci února proto vyrazí do terénu po celé republice 80 inspektorů, kteří budou hraboše a další škůdce monitorovat. „Jednou až dvakrát týdně navštěvují určitá místa, pozorovací body, a sledují výskyt vybraných škůdců. Informace zveřejňujeme buď formou situačních zpráv, nebo i na mapách,“ popisuje Radová.

Dlouhodobě sleduje život hrabošů i vedoucí olomoucké katedry ekologie Emil Tkadlec a i on před nimi letos varuje. V Česku se hraboší rok opakuje zhruba jednou za tři roky. „Poslední přemnožení bylo v roce 2015. Vzhledem k tomu, že mám data o početnosti hrabošů v České republice, troufám si říct, že tento rok bude rok vyšší početnosti. Určitě by se na to zemědělci měli připravovat,“ říká Tkadlec.

Pomohou i káňata

Před přemnoženými hraboši chrání zemědělce chemie, nebo také přirození predátoři - káňata. I proto už agronom Ondřej Přidal přemýšlí o rozmístění speciálních bydel pro tyto dravce. Počítá nicméně s tím, že se o část úrody bude muset s hraboši podělit: „Určitě je ohrožen výnos. Hraboši jsou schopni vyžrat kolo o metrovém průměru, tam se to nedá nijak nahradit.“

Zbystřili také epidemiologové. Hraboši jsou totiž přenašeči nejrůznějších infekcí. Podle Libora Mazánka z olomoucké hygienické stanice očekávají například výskyt leptospirózy. „Co se týče hraboší leptospirózy, teď byl chvíli klid, protože nebyl hraboší tok. A jestli letos bude, objeví se i leptospiróza,“ uvedl Mazánek.

Hraboši jsou podle Mazánka také významnými mezihostiteli klíšťat, a mají proto velký podíl na šíření těchto roztočů.

autor: bam
Spustit audio