Země, vzduch a teď i voda. Pět bronzových žraloků zdobí Šilingrovo náměstí v centru Brna

Autorem soch je sochař Michal Gabriel, který už na stejném místě vystavoval smečku kočkovitých šelem a hejno dravých ptáků, vše z bronzu. Žraloci jsou dovršením sochařovy „predátorské série“. Pracoval na nich v letech 2013 až 2016.

Sochy žraloků od Michala Gabriela na brněnském Šilingrově náměstí

Plastiky tvoří volnou trilogii na téma země, vzduch a voda. Dalším spojujícím prvkem je povrchová úprava - zvláštní struktura tvořená otisky skořápek vlašských ořechů. Skořápky byly vložené do modelů, ze kterých se brala forma na odlití bronzových soch. Na výsledných plastikách mají otisky skořápek podobu nepravidelných důlků.

„Struktura sjednocuje, zakrývá detaily, zároveň vytváří projekční plochu, prostor pro vlastní představy diváka,“ řekl při odhalení díla devětapadesátiletý sochař, který působí na brněnské fakultě výtvarných umění.

Sochy žraloků od Michala Gabriela na brněnském Šilingrově náměstí

Žraloky najdou kolemjdoucí v Galerii Šilingrák, což je kovová plošina jen mírně vyvýšená nad úroveň dlažby náměstí. Na díla si tak lidé mohou bez problému sáhnout. Děti hned při vernisáži využily příležitost vylézt nahoru a bronzového žraloka si osedlat. Sochař s takovou reakcí počítá.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související